bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
1-0 za trolove
‹ Fun novosti

1-0 za trolove 26.09.

PopSci.com, web stranica slavnog časopisa posvećenog znanosti i tehnologiji, više ne dozvoljava komentare čitatelja. Urednica portala tvrdi kako su 'neotesani primjerci najniže internetske vrste' pretvorili komentare njihovog sadržaja u cirkus

25. pravilo Interneta glasi: 'Veza s originalnom temom manje je sa svakim novim komentarom', dok 26. pravilo tvrdi, 'Svaka tema može se pretvoriti u nešto potpuno drugačije'. Jako dobro znamo ova pravila i često ih koristimo kad 'zaratimo' u komentarima nekog našeg portala, foruma ili Fejsa. Da, znamo i za onu uzrečicu koja svađanje na netu uspoređuju sa Specijalnom olimpijadom, ali ponekad si naprosto ne možeš pomoći, zar ne? Neki komentar te toliko uzruja da se u tren oka pretvoriš u čudovište koja tipka stvari koje nikad ne bi izgovorio u stvarnosti. Ah, taj Internet, što bismo mi bez njega? :)

Manje-više sve web stranice su prigrlile komentare, a mi smo dobili priliku napisati što mislimo o politici, nogometu, tv programu, ambijentalnoj rasvjeti u Međugorju i ostalim bitnim temama. Naravno, dolaskom interneta svi smo postali i stručnjaci za znanost, bez obzira na obrazovanje, iskustvo i slične sitnice. Kužimo se u globalno zagrijavanje, istraživanje svemira, evoluciju, kvantna računala… nema toga što ne znamo.

No, komentari na znanstvenim portalima nimalo se ne razlikuju od ostalih. Dok veći dio korisnika pokušava razviti normalnu komunikaciju, glasna manjina trola, spama i čini sve kako bi raspravu pretvorila u svađu. Ovakvo stanje dojadilo je odgovornima na web stranici časopisa Popular Science. Odlučeno je kako će ovaj portal od sad, nadalje i ubuduće biti lišen svih komentara.

'Komentari su loši za znanost', piše Suzanne LaBarre, urednica PopSci.com, i nastavlja, 'Privrženi smo poticanju zdrave, intelektualne debate u svrhu širenja znanosti. Problem su trolovi i spambotovi koji su preuzeli komentare sprečavajući nas da radimo svoj posao'.

Urednica potom navodi rezultate istraživanja prema kojem vulgarni i negativni komentari ne samo da polariziraju čitatelje, već često mijenjaju interpretaciju sadržaja članka ispod kojeg se nalaze. Autori tog istraživanja pišu: 'Jednostavan ad hominem napad u komentarima čitatelja bio je dovoljan da sudionici istraživanja počnu razmišljati o negativnim aspektima samog članka'.

Urednica PopScija poziva čitatelje da nastave 'znanstvene' raspravu na Twitteru, Google+ i Facebooku. Tamo mogu trolati, svađati se i raditi sve ono što inače radimo na internetu gdje nitko ne zna kako izgledamo i kako se zovemo. Ustvari, ja se zovem Madison, imam 16 godina, glumica sam i volim sve što vole mladi. A ti? :)

Izvor

Posljednja izmjena: 26.09.2013.
Možda će te zanimati i: