bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
25. rođendan GIF-a
‹ Fun novosti

25. rođendan GIF-a 18.06.

Grafički format stvoren prije 25 godine kako bi konkurirao daleko popularnijem JPEG-u danas uglavnom 'živi' zahvaljujući internetu. GIF animacije idealne su za širenje viralnih fora, a društvene mreže preplavljene su GIF-ovima svega i svačega

Prošli se petak navršilo točno 25 godina od predstavljanja GIF grafičkog formata. GIF je 1987. godine pod originalnim imenom 87a predstavila tvrtka CompuServe, a ime pod kojim ga danas znamo dobio je nešto kasnije kao skraćenica od Graphics Interchange Format.

Na zao glas GIF je došao sredinom devedesetih godina kada su mnogobrojne 'uradi sam' geocities stranice bile preplavljene GIF sličicama koje su skakale, svirale, pjevale, šarenile se i izazivale epileptične napade kod onih osjetljivijih.

Osim toga, animirani GIF-ovi sporo su se učitavali na modemskim brzinama, te su ih zbog toga svi izbjegavali u širokom luku. Veće brzine pristupa netu, društvene mreže i upotreba smartphonea vratili su popularnost starom, dobrom GIFonji. Želiš li se izraziti nečim boljim od emotikona, a nisi raspoložen za snimanje videa uvijek možeš napraviti animirani GIF i tako iskazati svoju kreativnost.

Jedna od GIF kreativki je i Lacey Micallef, poznatija pod Tumblr nadimkom 'lulinternet'. 'GIF se vratio ne zato što je tako lakše dijeliti sadržaj već zato što ga je lako i napraviti', kaže Lacey i dodaje, 'Kad shvatite kako je lako od YouTube videa napraviti animirani GIF ubrzo ćete shvatiti da možete isto tako sami napraviti originalan GIF sadržaj. Kad je stvaranje nečeg tako jednostavno, naravno da će to postati popularno'.

Postoji brdo aplikacija za izradu GIF-ova poput Cinemagrama ili GIF shopa, a ukoliko nisi pretjerano kreativan klikni na ove linkove prepune GIF-ova, zavali se i uživaj:

http://gif-database.tumblr.com/

http://festivaldugif.tumblr.com/

http://www.gifbin.com/

Posljednja izmjena: 02.07.2012.