bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
3d crtanje s iPhoneom
‹ Fun novosti

3d crtanje s iPhoneom 24.11.

Stari je Picasso, u suradnji s fotografom Gjon Milijem, napravio seriju fotografiju na kojima je 'crtao' 3d svjetlosne skulpture pomoću baterijske svjetiljke i duge ekspozicije. Danas nam za repliciranje Picassovih djela trebaju samo iPhone i ovaj web app

Novi iPad Pro dolazi sa stylusom koji umjetnički nastrojenim dušama olakšava digitalno izražavanje. No, finski inženjer Nils Forsbolm otišao je nekoliko koraka dalje i umjesto stylusa cijeli iPhone pretvorio u kist za crtanje u prostoru.

Njegova web aplikacija Air Pencil pretvara iPhone, ili bilo koji drugi dovoljno snažan smartfon, u kist kojim je moguće crtati po beskonačnom platnu svud oko nas – po zraku i prostoru koji nas okružuje.

'Riječ je o aplikaciji koja se vrti unutar mobilnog preglednika na mobu. Sve što trebaš je internetska adresa s koje ćeš je pokrenuti', kaže Forsblom. 'Server procesira podatke koje mu šalju senzori sa smartfona i pretvara ih u svjetlosne tragove na videu ili fotografiji.'

Snimanje jedne ovakve, svjetlosne umjetničke instalacije, jednostavno je poput snimanja videa na Snapchatu – pritisneš i držiš prst na zaslonu da bi započeo snimanje, a kad ga pustiš aplikacija prestane snimati. Preostali posao odrađuju Air Pencil i serveri Forblomove tvrtke adtile.

Potencijal aplikacije je ogroman, tvrdi Finac: 'Promijenit će puno toga za developere pošto im ova tehnologija otvara potpuno novi medij u kojem se mogu izražavati'.

Želiš li isprobati Air Pencil, ovdje možeš zatražiti pristup. Aplikacija je još uvijek u beti i nije poznato kad će se i po kojoj cijeni pojaviti na tržištu.

Izvor

Posljednja izmjena: 25.11.2015.