bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
40.000 video kazeta, 35 godina, jedna ostavština
‹ Fun novosti

40.000 video kazeta, 35 godina, jedna ostavština 26.03.

Što učiniti s 40.000 video kazeta na kojima se nalaze televizijske vijesti? Uostalom, tko bi išao snimati toliko šestosatnih kazeta isključivo s informativnim programom? Pa, da krenemo…

Amerikanka Marion Stokes preminula je prije dvije godine, doživjevši duboku starost. Osim obitelji, iza sebe je ostavila neobičnu ostavštinu koja će uskoro završiti na Internet Archive. Naime, Marion je punih 35 godina snimala televizijske vijesti za što joj je trebalo 40.000 video kazeta.

Krenula je snimati lokalne i nacionalne vijesti te razne političke emisije, a kad su se pojavili CNN i drugi 24-satni news programi, Marion je snimala bez prestanka, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. Ubacila bi kazete u svih 8 video snimača koje je imala u stanu, zapisala kad ih je promijenila kako ne bi zaboravila na slijedeću izmjenu i snimala MSNBC, Fox, CNN, CNBC, CSPAN…

Zašto bi netko, bez prestanka snimao informativni program? Njen sin, Michael Metelits, tvrdi kako je bila uvjerena da ne snima uzalud: 'Snimanje je davalo svojevrstan ritam njenom životu i duboko uvjerenje kako će sve te stvari biti korisne. Netko, negdje, pronaći će način kako da indeksira sve te snimke, arhivira ih ili pohrani – to bi bilo korisno.'

I znaš što? Marion je bila u pravu! Trevor Von Stein iz Internet Archive ovih dana razbija glavu kako na najlakši način digitalizirati, pregledati i katalogizirati sadržaj s 40.000 video kazeta koje je snimila Marion. Zadnjih šest tjedana proveo je na digitaliziranju Inputa, opskurnog talk-showa koje se na lokalnoj tv postaji u Philadelphiji vrtio od 1968. do 1971.

Trevor je odgledao svih 60 epizoda koje su sad dostupne na Internet Archive. Iako je show odavno zaboravljen u njemu su se pojavile neke zanimljive face iz američke povijesti poput Johna E. Fryera, prvog psihijatra koji se suprotstavio općem uvjerenju kako je homoseksualizam psihički poremećaj. Marionine kazete prepune su manje ili više poznatih lica koja su se pojavljivale u raznim tv emisijama i, kao takve, predstavljaju važan povijesni dokument.

Inače, Trevor je volonter i za svoj rad ne dobiva nikakav honorar. Ne opterećuje se s tim kome bi mogle zatrebati tv emisije stare 40 godina: 'Nemam pojma što bi se moglo izroditi iz ove arhivske građe. Samo želim vidjeti kad će se to dogoditi', rezonira naš arhivista.

Procjenjuje se kako će digitaliziranje cjelokupne ostavštine Marion Stokes koštati pola milijuna dolara, a najveći dio posla trenutno obavljaju volonteri poput Trevora – ljudi koji u hrpama video kazeta vide puno više od dosadnog tv programa i zaboravljenih vijesti.

Izvor

Posljednja izmjena: 26.03.2014.
Možda će te zanimati i: