bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
4chan u financijskoj gabuli
‹ Fun novosti

4chan u financijskoj gabuli 05.10.

Najpoznatiji forum na svijetu, internetsko odredište na kojem se okupljaju anonimni korisnici sa specifičnim ukusom i smislom za humor, mjesto na kojem su rođeni brojni memeovi - sve je to 4chan, ali i puno više. No, kultna web stranica ovih se dana našla u problemima koji bi mogli dovesti do njenog zatvaranja

4chan je ekvivalent željezničkog kolodvora u nekom velikom gradu. Monumentalno zdanje kroz koje svakodnevno prolaze mnogi, a tu se dulje vrijeme zadržavaju samo neobični i pomalo sumnjivi tipovi. Specifična internetska supkultura izrasla na 4chanu dala nam je brojne memeove, poput Rickrolla, LOLcatse, Pepea… Ukratko, bez 4chana internet ne bi bio isti.

Budućnost takvog 4chana našla se u opasnosti iz prilično prozaičnog razloga - novca. Vlasnik stranice, Hiroyuki Nishimura, objavio je kako više ne može priuštiti plaćanje ‘infrastrukturnih troškova, servera, mreže i CDN-a’.

U postu kojeg je objavio na 4chanu, stoji: ‘Hvala što brinete o 4chanu., Sve smo pokušali kako bi 4chan ostao ovakvim kakav je, ali nismo uspjeli. Ispričavam se’.

Nishimura je predložio tri moguća rješenja za spas 4chana: prepolovljavanje prometa ukidanjem nekih foruma na stranici i ograničavanjem uploada, dodavanje više oglasa, uključujući pop-upove te uvođenje pretplate.

4chan je 2003., po uzoru na japanski forum 2chan, osnovao američki srednjoškolac Chris Poole. Prodan je 2015. tvorcu 2chana, Nishimuri, za kojeg su mnogi vjerovali da će uspjeti u primarnom cilju - sačuvati 4chan.

No, njegov neuspjeh ide u prilog onima koji tvrde kako se internet nepovratno mijenja Prolaze vremena kad je sav sadržaj bio besplatan. Troškovi održavanja web stranica sve su veći, mnogi korisnici koriste ad-blockere, a proizvodnja i održavanje contenta sve su samo ne besplatni.

Danas 4chan, sutra netko drugi, ali ne bi nas začudilo da za koju godinu većina popularnih internetskih odredišta uvede pretplatu ili na neki drugi način pokušaju monetizirati sadržaj kako bi preživjeli.

Baš kao i 4chan.

Izvor

Posljednja izmjena: 09.10.2016.
Možda će te zanimati i: