bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
A Oscara dobiva… iPhone!
‹ Fun novosti

A Oscara dobiva… iPhone! 20.02.

Potraga za zaboravljenom rock zvijezdom urodila je dokumentarcem 'Searching for Sugar Man'. Dokumentarac je nominiran za Oscara, a najbolje u cijeloj priči je što film nikada ne bi bio završen da nije bilo iPhonea i appa koji košta 1,99 dolara

Sedamdesete su bile sjajne godine za glazbu. Tada su rođeni punk, disco, hip hop… muzički žanrovi bez kojih bi današnja glazba bila potpuno drugačija. U takvom okruženju doći do vrha bilo je vrlo teško. Na svaki bend, pjevača ili pjevačicu koji su postali slavni dolazilo je na tisuće njih koji se nikad nisu uspjeli probiti. Tada nije bilo interneta niti YouTubea pa je za uspjeh trebalo puno žive svirke, puno rada, a ponajviše sreće.

Sreće definitivno nije imao Sixto Rodriguez, kantautor iz Detroita. Izdao je dva albuma (1970. i 1971.) koji se, unatoč pozitivnim kritikama, nisu prodavali i njegova američka glazbena karijera tu završava. No, Sixtove ploče nekako su našle put od Australije i Južne Afrike gdje je ubrzo stekao zvjezdani status. Nekoliko puta je odlazio na australske turneje, ali nije imao pojma da je jednako popularan i u Južnoj Africi.

Sixtovi su južnoafrički fanovi smatrali da je pjevač mrtav, a njihovu potragu za istinom pratio je redatelj Malik Bendjelloul u dokumentarnom filmu Searching for Sugar Man. Bendjelloul je film snimao s profesionalnom Super 8 kamerom, ali pred sam kraj snimanja ostao je totalno švorc. Nedostajalo mu je nekoliko scena kako bi mogao započeti s montažom i već je lagano počeo očajavati. No, tada mu je sinulo! Što će mu skupa kamera i skupi film kad kameru i film nosi u vlastitom džepu.

Pronašao je aplikaciju koja iPhone 'pretvara' u staru, amatersku 8mm kameru. Snimio je preostale scene pomoću appa i iPhonea 5, dovršio montažu, film pustio u distribuciju i zaradio nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.

Uspjeh filma doveo je do porasti zanimanja za Sixta Rodrigueza, pa je njegov najveći hit Sugar Man nedavno prevalio brojku od milijun i po gledanja na YouTubeu. Ne bi nas začudilo da Sixto, pod stare dane, postane planetarno popularan. A sve to zahvaljujući iPhoneu i appu od 10 kuna.

Izvor

Posljednja izmjena: 20.02.2013.
Možda će te zanimati i: