bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
A ovako je izgledala prva web stranica…
‹ Fun novosti

A ovako je izgledala prva web stranica… 30.04.

Na današnji dan, točno prije 20 godina, institut CERN objavio je kako svu WWW tehnologiju može koristiti bilo tko, bez ikakve naknade. Drugim riječima, CERN nam je poklonio jedan novi svijet i svima nam promijenio živote

Kad kažemo Internet mi ustvari najčešće mislimo na World Wide Web (WWW). Sam Internet postoji od 1969. godine kao globalna, fizička mreža za povezivanje i razmjenu podataka. Internetom su se znanstvenici služili punih 20 godina prije nego je ekipi s instituta CERN, kojoj je na čelu bio britanski fizičar Tim Berners-Lee, dozlogrdilo dopisivati se 'old school' poštom s kolegama iz svijeta.

Predložili su izgradnju sustava za distribuciju informacija putem postojeće internetske mreže, bacili se na posao i osmislili hipertekst kako bi znanstvenici s CERN-a, ali i iz čitavog svijeta, mogli publicirati dokumente online, linkati ih, slati jedni drugima putem interneta i pritom se dobro zabavljati. Tako je 1989. rođen WWW.

Prva web stranica na svijetu, dostupna i danas na adresi http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html izrađena je na NeXT računalima, kao, uostalom, i kompletan WWW softver. Tvrtku NeXT osnovao je Steve Jobs, nakon što je krajem 80.-ih najuren iz Applea, i iako nikad nisu postigli komercijalan uspjeh, riječ je bila o kompjuterima daleko ispred svog vremena.

Berners-Lee i njegova ekipa nekoliko su godina radili na usavršavanju WWW standarda da bi na današnji dan, 1993. godine, objavili kako je kompletan izvorni WorldWideWeb kod dostupan svima. Svijet je ubrzo prigrlio WWW standard. Do kraja 1993. godine bilo je nekih 500 web servera na internetu, a danas ih ima blizu 650 milijuna.

Koristimo priliku da zahvalimo CERN-u, Timu i svim njegovim kolegama što su nam prije 20 godina poklonili WWW, poklon bez kojeg bi naš današnji život bio nezamisliv.

Izvor

Posljednja izmjena: 02.05.2013.