bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
A riječ godine je…
‹ Fun novosti

A riječ godine je… 19.11.

Oxfordov rječnik engleskog jezika nedavno je u online izdanje uvrstio nekoliko novih riječi, poput 'twerk', 'bitcoin' i 'schmeat'. No, niti jedna od ovih riječi nije proglašena riječju 2013. godine. Ta čast pripala je radnji koju često prakticiramo s našim mobačima

Ne znamo na što si pomislio pročitavši uvod i što sve prakticiraš sa svojim mobitelom, ali sigurni smo da tu i tamo okineš 'selfie' i postaviš svoju njušku na neku od društvenih mreža. Upravo je 'selfie' proglašen za englesku riječ godine, prema Oxfordovom rječniku (OED).

'Selfie' je u rječnik engleskog dodan u kolovozu, a o tome smo pisali i na našem blogu. OED 'selfie' definira kao 'fotografiju samog sebe, najčešće snimljenu sa smartfonom ili web kamerom, i postavljenu na web stranicu društvene mreže'. Zaboravili su napomenuti da pravi 'selfie' mora imati obilježja poput sparrow facea (duck face je prošlo svršeno vrijeme), poneke fedore ili nauljene bicepse veličine šumske jagode.

U tri mjeseca od dodavanja riječi 'selfie' u OED, korištenje tog izraza poraslo je nevjerojatnih 17.000 posto. Google Trends također pokazuje ogroman porast korištenja ove riječi, a to je jedan od glavnih kriterija prilikom izbora engleske riječi godine.

Kad smo kod 'selfieja', spomenimo Rihannu i njen selfie koji je pokrenuo istragu tajlandske policije zbog uznemiravanja zaštićene životinjske vrste, meksičke mafijaše te majstora koji je mrtav-hladan snimio selfie dok profesorica u pozadini ima trudove.

Nego, koji je hrvatski prijevod riječi 'selfie'?

Posljednja izmjena: 19.11.2013.
Možda će te zanimati i: