bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Amazon dostavlja zrakom
‹ Fun novosti

Amazon dostavlja zrakom 02.12.

Osnivač i šef Amazona Jeff Bezos sinoć je objavio kako njegova tvrtka ozbiljno razvija leteće dronove koji bi za nekoliko godina trebali dostavljati robu kupcima. Iz skladišta drito pred vrata!

Jeff Bezos je sinoć gostovao na američkoj televiziji i pritom iznenadio sve gledatelje izjavom kako Amazon već neko vrijeme radi na projektu isporuke naručene robe putem dronova. Projekt je nazvan Amazon Prime Air, a dronovi bi trebali dostavljati pakete lakše od 5 funti (2,26 kg) na udaljenosti do 10 milja (16 km) od Amazon distributivnih centara i skladišta.

'Znam da ovo zvuči kao znanstvena fantastika, ali nije', izjavio je sinoć Bezos koji procjenjuje kako će trebati četiri-pet godina kako bi ovu eksperimentalnu tehnologiju pretvorili u stvarnost. Priznao je kako prototipni dronovi imaju problema sa spuštanjem paketa na odredištu, a treba razviti i brojne sigurnosne protokole za sprečavanje eventualnih ozljeda prolaznika i kupaca.

Iako je pred Amazonom još puno prepreka, koristi koje bi tvrtka imala od ovog načina dostave daleko nadmašuju eventualne troškove. Vrijeme dostave mogli bi se skratiti na samo 30 minuta od narudžbe, kraće nego je potrebno da dobiješ pizzu iz obližnje dostave. Amazon zadnjih godina gradi distributivne centre u svim većim američkim gradovima, a Bezos je istaknuo kako 86 posto narudžbi ne prelazi težinu od 5 funti koliko je maksimalna nosivost letećih dostavljača.

Voditelj tv emisije u kojoj je gostovao, upitao je Bezosa može li garantirati da će Amazon Prime Air funkcionirati za nekoliko godina, na što je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu odgovorio: 'Ja sam optimist. Znam da ne možemo pokrenuti ovu uslugu prije 2015., dok savezne vlasti ne reguliraju zračni promet dronovima. No, mislim da možemo ponuditi ovu vrstu dostave za 4-5 godina. Radit će, dogodit će se i sve će biti vrlo zabavno'.

Super, još da nam je koji Amazon distributivni centar tu, u Hrvatskoj…

Posljednja izmjena: 02.12.2013.
Možda će te zanimati i: