bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Angry Birds umjetnost
‹ Fun novosti

Angry Birds umjetnost 23.11.

Svaki put kad na mobu ili tabletu igraš 'ljute ptice', nesvjesno ponavljaš iste pokrete - povučeš, nanišaniš i otpustiš. A što kad bi svaki tvoj pokret prstima po ekranu ostao zabilježen pa da nakon sati igranja možeš vidjeti što si sve 'nacrtao' prstima?

Kažu da umjetnici pronalaze ljepotu tamo gdje je drugi ne vide. Istina, nama nikad ne bi palo na pamet pronalaziti skriveno značenje u igranju Angry Birdsa. Zabavno je, svakako, ali da u otiscima prstiju dok igramo 'ptice' vidimo nešto dublje... Nečeg takvog može se dosjetiti samo napušena budala ili umjetnik-genijalac, a ti prosudi u koju od tih skupinu spada Evan Roth.

Evan je odigrao svih 300 razina originalnih Angry Birdsa na svom iPhoneu, a prilikom igranja prislonio je paus-papir na zaslon moba i zatim prstima umočenima u tintu lansirao ptice na svinje i ostale mete u popularnoj igri. Tinte je sigurno bilo posvuda, ali rezultat Evanovog truda je zanimljiva umjetnička instalacija za koju sam autor kaže: 'Želio sam komentirati računarstvo i identitet, ali i stvoriti arhivu povijesnog trenutka u kojem smo počeli pokretima manipulirati pikselima. Na kraju, promatrač vidi crno-bijeli prikaz pokreta zadanih u formi dizajna korisničkog sučelja'.

Iskreno, mi smo pet puta pročitali Evanove riječi i još uvijek nam nije jasno što je pjesnik htio reći. Na svu sreću, Evan nije pjesnik već vizualni umjetnik, a njegova Angry Birds instalacija trenutno 'visi' u Znanstvenoj galeriji, u irskom Dublinu, u sklopu izložbe 'Game, The Future of Play'.

Eto, ako te put nanese do Dublina te ako nakon obilaska silnih pubova i Guiness pivovare poželiš malo kulturnog uzdizanja...

Posljednja izmjena: 23.11.2012.
Možda će te zanimati i: