bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Antitrolarizam
‹ Fun novosti

Antitrolarizam 19.07.

U zadnjih deset godina Amerikanci nisu prezali ni od čega u borbi protiv terorizma. Napadali su druge država, neke opravdano, a neke baš i ne, potrošili milijarde na propagandu, upotrebljavali futuristička oružja... Preostalo im je jedino trolanje

Zamisli neko naše ministarstvo pa sve to pomnoži s tisuću. Sva ta birokracija, kompliciranja, papirologija i gubljenje vremena puta tisuću. Rezultat ove jednadžbe je State Department, američko Ministarstvo vanjskih poslova s budžetom od 27 milijardi dolara i 50.000 zaposlenika. Posao State Departmenta su međunarodni odnosi, a koliko im dobro ide, unatoč silnim parama i zaposlenima, prosudite sami.

Među tih 50.000 birokrata nađe se tu i tamo neki kreativac koji predloži nešto toliko blesavo da to graniči s genijalnošću. Takav je i Shahed Amanullah, tvorac programa Viral Peace. Shahed, bivši zaposlenik mnogih tvrtki iz Silicijske doline, shvatio je kako Ameri gube bitku na najvažnijem bojnom polju, na internetu, i odlučio to promijeniti.

Predložio je Viral Peace, program koji bi trebao udariti ekstremiste tamo gdje se okupljaju - na internetskim forumima i društvenim mrežama. Shahed vjeruje kako uz pomoć 'logike, humora, satire i argumenata' može ne samo parirati ekstremistima već ih i obeshrabriti te posijati sjeme sumnje među njima.

Shahed Amanullah, i sam musliman, 'trolovski' pohod misli započeti uz pomoć suradnika u muslimanskim zemljama. Njegovi pomoćnici već obilaze teren i pokušavaju vrbovati članove za Viral Peace. Program još nije zaživio, jer Shahedu i njegovoj ekipi nedostaje samo jedna sitnica - novac. Imaju minoran budžet od nekoliko tisuća dolara, ali nadaju se kako će uspjeti nažicati koji milijun od Bijele kuće. Što je par milijuna kad će samo na rat u Afganistanu Ameri slijedeće godine potrošiti 85 milijardi dolara?

Iako je ideja Viral Peaca prilično naivna i pomalo infantilna, ne bismo imali ništa protiv da neke buduće sukobe svojim prepucavanjima rješavaju internetski trolovi, a ne pravi vojnici s pravim mecima.

Posljednja izmjena: 19.07.2012.