bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
App tjedna: Architecture of Radio
‹ Fun novosti

App tjedna: Architecture of Radio 28.11.

Ljudski osjeti daleko su od savršenog. Naše oči, uši, koža, nos i jezik mogu detektirati tek mali raspon svega što se događa oko nas. Uzmimo za primjer radio valove - okruženi smo njima, ali ih ne zamjećujemo. Naravno, samo ako nemaš prikladnu aplikaciju

Prostor oko nas okružen je radio valovima na svim frekvencijama. No, jedno je znati, a drugo vidjeti ili čuti. Gdje su, koliko ih je, koliko su jaki, kuda idu…? Pitanja je bezbroj, a na mnoga od njih odgovorit će ti aplikacija Architecture of Radio koja vizualizira nevidljivi svijet radio valova.

Aplikacija je djelo Richarda Vijgena koji ju je stvorio s namjerom da 'otkrije nevidljivi tehnološki krajobraz' oko nas. App će pronaći tvoju lokaciju putem GPS-a i potom vizualizirati radio signale u prostoru u kojem se nalaziš.

Podaci o položaju odašiljača aplikacija 'vuče' iz javnih baza podataka u kojima je 7 milijuna repetitora za mobilne uređaje, nekih 19 milijuna Wi-Fi rutera i stotinjak satelita. Sve ovo aplikacija pretvara u 3d čaroliju na zaslonu tvog smartfona ilit tableta.

App u praksi izgleda spektakularno što ne treba čuditi jer je Vijgen Architecture of Radio zamislio više kao umjetnički projekt, a manje kao koristan alat. Vrijedi spomenuti da app ne otkriva izvore takvih signala već ih 'pogađa' na osnovu podatake iz baze i tvoje GPS pozicije.

Želiš li provjeriti kako app radi, za to ćeš morati iskeširati 3 dolara, a Architecture of Radio trenutno radi samo na iOS uređajima dok je Android verzija najavljena za početak sljedeće godine.

Izvor

Posljednja izmjena: 30.11.2015.
Možda će te zanimati i: