bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Bo i Yana za mališana
‹ Fun novosti

Bo i Yana za mališana 30.10.

Petogodišnji klinci ne znaju programirati, ali zato znaju pjevati, pričati priče i maštati. Vikas Gupta, osnivač tvrtke i-Play, tvrdi da su te vještine i više nego dovoljne kako bi mališani naučili programirati i upravljati malim, slatkim robotima

Robotika je tehnologija budućnosti pa možda ne bi bilo loše klince od malih nogu upoznavati s robotima baš kao što smo i mi od malena odrastali uz računala. Isto je zaključio i Vikas Gupta nakon što je pročitao istraživanje prema kojem petogodišnji klinci i klinceze mogu shvatiti koncept programiranja. Ubrzo je Vikas dao otkaz u Amazonu i osnovao vlastitu tvrtku, i-Play.

Odlučio je stvoriti edukativnu igračku koja će klincima olakšati shvaćanje apstraktnih pojmova neophodnih za programiranje. Nakon dužeg mozganja i eksperimentiranja rođeni su Bo i Yana. Bo je veći, ime mu dolazi od riječi robot i nešto je kompleksniji od Yane koja je nazvana po akronimu rečenice You Are Not Alone.

Programiranje malih robota funkcionira na vrlo jednostavan i klincima lako shvatljiv način. Djeca koriste vizualno korisničko sučelje na iPadu, a sve naredbe predstavljene su u obliku crteža. Dovoljno je te crteže 'posložiti' na zaslonu tableta kako bi robot počeo izvršavati zadane mu naredbe.

Bo i Yana jučer su počeli skupljati lovu putem crowdfundinga i u jednom su danu prikupili više od 180.000 dolara. Yana košta 49 dolara, Bo je sto dolara skuplji, a prvi kupci trebali bi ih dobiti negdje sredinom slijedeće godine.

Posljednja izmjena: 30.10.2013.
Možda će te zanimati i: