bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Božić s mirisom vanilije
‹ Fun novosti

Božić s mirisom vanilije 30.12.

Božićno drvce simbol je Božića i sigurno smo da još uvijek stoji, pomalo zaboravljeno, i u nekom kutu tvog stana ili kuće. Znamo kakvo je klasično drvce danas, ali uskoro bi mogli kititi božićna drvce drugih boja pa čak i drugačijeg mirisa

Umjetna božićna drvca su praktična, ali nekako ne možemo zamisliti Božić bez potrage za pravom jelom ili smrekom, tegljenja do stana, piljenja i neizbježnog čišćenja iglica nakon što prođu sve fešte. Upravo su iglice najveći problem uzgajivača stabala za božićna drvca. Uvjereni su da bi rješavanjem tog problema povećali prodaju i profit.

Desetljećima botaničari rade na stvaranju novih sorti crnogoričnog drveća koje ne bi tako brzo odbacivalo iglice nakon što ih se posiječe. No, sad su se u ovaj proces uključili i genetičari koji najavljuju lude stvari za neke, buduće Božiće.

Istraživači sa Sveučilišta Missouri posvetili su se isključivo problemu 'iglica' i pronašli gen odgovoran za njihovo odbacivanje. Uskoro će se u uzgajalištima pojaviti prve sorte ovakvog drveća, ali genetičari najavljuju puno zanimljivije stvari za dalju budućnost.

Vjeruje se kako će ubrzo genetičari moći manipulirati genima koji su odgovorni za stvaranje mirisa u biljkama, pa bi naša Božićna drvca za koju godinu mogla mirisati na kakao ili limun. Također, bit će moguće i promijeniti boju iglica na drvcu, iz zelenog u crvenu ili žutu. Kad smo već kod mijenjanja izgleda, potiho se najavljuje i mogućnost fluorescentnog drvca koje ne treba lampice i žaruljice za ukrašavanje.

Genetika je, bez sumnje, znanost koja će promijeniti naličje naše civilizacije. Bit će fora imati crvena Božića drvca koja mirišu na vaniliju, ali nama su nekako najdraža ova stara, zelena drvca s kojih padaju iglice. Neka ih.

Izvor

Posljednja izmjena: 30.12.2013.
Možda će te zanimati i: