bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Brži, veći i jači Megaupload
‹ Fun novosti

Brži, veći i jači Megaupload 29.08.

Kim Dotcom, osnivač i vlasnik Megauploada, se ne predaje. FBI, DoJ i ostale američke agencije neprepoznatljivih kratica zatvorile su popularni servis za razmjenu datoteka u siječnju ove godine, ali Dotcom je upravo najavio novi, još bolji Megaupload

Težak 140 kilograma i 175 milijuna dolara - Kim Dotcom je zanimljiv lik. Rođen u Njemačkoj 1974. kao Kim Schmitz, gdje je i odrastao, prvi put u sukob sa zakonom dolazi 1994. godine kada ga hapse zbog hakerske krađe brojeva kreditnih kartica. Nastavio je muljati s dionicama, osnivao i zatvarao tvrtke, a par puta je osuđen na uvjetne kazne zbog prevara u gospodarskom poslovanju. Takav kakav je, bez problema bi mogao proći kao poslovni čovjek tu kod nas, u Hrvatskoj.

Prije sedam godina mijenja prezime u Dotcom i osniva Megaupload. Zamišljen kao servis za pohranu i razmjenu datoteka Megaupload s vremenom prerasta u jedan od najvećih siteova na netu. Naravno, većina korisnika je koristila servis za razmjenu piratiziranog softvera, filmova i muzike što nikako nije odgovaralo Amerikancima. U siječnju zatvaraju Megaupload, a Dotcoma, u spektakularnoj akciji, hapse na Novom Zelandu. Ispostavilo se da su prilikom hapšenja američke agencija i novozelandske vlasti prekršile nekoliko zakona i od izručenja Dotcoma Americi i njegovog suđenja vjerojatno neće biti ništa.

No, dok se pravni stručnjaci natežu oko Dotcoma, Megaupoload je i dalje zatvoren. Prije par tjedana 'veliki tata' file sharinga obavijestio je javnost kako planira ponovno pokretanje svog servisa. U ponedjeljak je napokon iznio detalje svog grandioznog plana: 'Sagradit ćemo ogromnu globalnu mrežu', najavljuje Dotcom, 'Okrenut ću svijet naglavačke'.

Pozvao je developere da se pripreme za izlazak Mega API-ja (sučelja za programiranje), moćnog alata koji bi trebao poslužiti kao platforma za razvoj i izgradnju nove 'Megamreže'. Ovaj put, Dotcom misli globalno. Poziva sve da mu se pridruže u ovom projektu, sve osim Amerikanaca. U novoj mreži ne želi američke servere i američke hosting tvrtke, jer ih smatra podložnim utjecaju 'korumpirane administracije'. Jednom su mu zatvorili web stranicu, ovog puta pokušava napraviti sve što je u njegovoj moći kako se to ne bi ponovilo.

Osim razmjene datoteka, novi Megaupload trebao bi podržavati i email, VOIP, faksiranje, video telefoniju... Dotcom tvrdi kako će novi servis nuditi mogućnost besplatne enkripcije svih datoteka i svog prometa koji će prolaziti mrežom. Hm, velika tajna mreža na kojoj će svatko moći raditi što god hoće... nismo sigurni da će svjetski moćnici ovo mirno gledati i ne pokušati takvu ideju zaustaviti u samom začetku.

Vlasnika Megauploada takvo što ne brine, jer on na umu ima samo jednu stvar - osvetu: 'Namjerili su se na krivog čovjeka. Okrenut ću svijet naglavačke. Power to the people! Zbogom, Echelon. Pozdrav, slobodo', pompozno zaključuje Dotcom.

S nestrpljenjem čekamo slijedeću epizodu Megaupload sapunice.

Posljednja izmjena: 29.08.2012.
Pitanja i komentari
  • flyer26 29.08.2012. 11:50
  • Zanimljivo... Baš me zanima kaj bude s toga...
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)