bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Chrome će uskoro trošiti manje RAM-a
‹ Fun novosti

Chrome će uskoro trošiti manje RAM-a 12.10.

Google Chrome daleko je najpopularniji web preglednik na svijetu. O tome je li ujedno i najbolji dalo bi se raspravljati, ali kvalitetu i brzinu nitko mu ne može zamjeriti. No, Chrome ima jednu manu koja bi uskoro trebala biti uklonjena. Pogađaš - riječ je o enormnoj količini memorije koju ovaj preglednik ‘okupira’ pri svakodnevnom radu

Ovako, pritisneš Ctrl-Alt + Delete i odabereš Task Manager ili Upravitelj zadataka. Klikni na Memory (drugi stupac) i tu možeš vidjeti koliko memorije troše procesi na tvom Windows računalu.

Koristiš li Chrome primijetit ćeš bar desetak njegovih procesa koji se istovremeno vrte, a svaki od njih zauzima pristojan komad raspoložive memorije. Proporcionalno veliku količinu raspoloživog RAM-a Chrome 'guta' i na mobilnim uređajima.

Memorijskih problema s jednim od najprepoznatljivijih im proizvoda svjesni su i u Googleu pa su za prosinac ove godine najavili Chrome 54 - novu verziju preglednika koja bi trebala drastično smanjiti potrošnju memorije.

Interna testiranja na stranicama poput Reddita, Twittera i YouTubea pokazala su kako novi Chrome troši 50 posto manje RAM-a. Promjena koja se neće toliko primijetiti na PC pilama za igranje, ali itekako će biti primjetna na mobilnim uređajima.

Uostalom, iz Chromium tima najavljuju nova poboljšanja upravo za uređaja koji imaju manje od 1 GB memorije.

Stabilna verzija 'štedljivog' Chromea bit će dostupna 6. prosinca, a nestrpljivci i nestrpljivke već sad mogu instalirati betu.

Izvor

Posljednja izmjena: 15.10.2016.
Možda će te zanimati i: