bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Mad Men Google
‹ Fun novosti

Mad Men Google 22.03.

'Mad Men' jedna su od onih serija koje nas uspješno vraćaju u neko drugo vrijeme. Šezdesete godine iz današnje perspektive izgledaju kao drugi svijet, ali računala su postojala i tada. Jesi se zapitao kako bi Google radio na jednoj takvoj, 50 godina staroj, kanti?

Nekad, ne tako davno, slika na televizoru nije bila u boji, rock muzika je bila nešto novo i prilično divlje, automobili su trošili poput današnjih kombajna, a gadgete nisu nosili u džepu naprosto zato što su tadašnji gadgeti težili nekoliko tona. Većina nas u to vrijeme, početkom šezdesetih godina, nije bila niti rođena, pa nam je valjda zbog toga fora gledati 'Mad Men' ili 'Momke s Madisona'.

Nismo samo mi opčinjeni ovom serijom i vjernim prikazom života u New Yorku sredinom prošlog stoljeća. Mnogi fanovi širom svijeta odaju priznanje 'Momcima s Madisona' na razne načine, a jedan od njih je i Norbert Landsteiner.

Ovaj austrijski dizajner osmislio je projekt Google60: Search Mad Men Style. Riječ je o web stranici koja korisnicima omogućuje da koriste Google tražilicu, onako kako bi je koristila ekipa iz 'Mad Mena'. Dakle, upit se unosi bušenim karticama, potom slijedi dugotrajno zujanje i lupkanje IBM 129 tabulacijskog stroja te staromodnog Teletype Model ASR 33 printera.

Potom, korisnik vidi virtualni isprint rezultata pretrage 'Gabby Ontology Operated Grader and Linguistical Extrapolatora' (Googlea), te može izabrati želi li rezultate u vidu teksta, slika ili novosti. Odabirom jedne od opcija 'pali' se Control Data 607 magnetofon koji uskoro izbacuje tražene podatke u vidu isprintane stranice.

Sve ovo zvuči pomalo dosadno, zato te pozivamo te da isprobaš ovu zabavnu stranicu i uvjeriš se da, iako spor, ovakav prethistorijski Google ipak funkcionira. Dakle, sad kad imamo internet na hardveru iz šezdesetih, možemo se početi furati na Dona Drapera i njegove momke. Cigarete, viski, bušene kartice. Eh, to je bio život!

Izvor

Posljednja izmjena: 22.03.2013.