bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Dobrodošli na sjevernokorejski internet
‹ Fun novosti

Dobrodošli na sjevernokorejski internet 22.09.

Popis internetskih stranica u Sjevernoj Koreji, objavljen na Redditu, uzrokovao je pravi stampedo znatiželjnika koji su svih 28 web stranica svojom navalom privremeno srušili. Dobro si pročitao, Sjeverna Koreja ima samo 28 web odredišta koja su sad uglavnom nedostupna

Administratori jednog od top level nameservera u Sjevernoj Koreji 19. rujna zabunom su omogućili globalni DNS prijenos zone. Ukratko, ova greška dovela je do toga da su po prvi put sve web adrese s domenom .kp postale dostupne ostatku svijeta.

Ispostavilo se da se internetski prostor u najzatvorenijoj državi na planeti sastoji od samo 28 web stranica koje tamošnji surferi mogu posjetiti. Za usporedbu, u igri GTA V postoji 83 virtualnih web stranica.

Pogađaš, riječ je uglavnom o stranicama državnih agencija, ali tu su i stranica s receptima, korejska verzija MSN-a pa čak i jedna osiguravajuća tvrtka u, naravno, državnom vlasništvu.

Korejci će vjerojatno ubrzo zabraniti pristup ovim stranicama pa sad imaš rijetku priliku posjetiti ih ukoliko rade. Naime, velika navala znatiželjnika iz cijelog svijeta dovela je do opterećenja servera većine sjevernokorejskih web stranica.

Listu svih 28 korejskih webova možeš pronaći ovdje. I dok surfaš arhaičnim webom Sjeverne Koreje sjeti se da tamošnji žitelji imaju daleko većih problema od lošeg internetskog pristupa, pucanja veze i sličnih 'first world problema' kojima se mi zamaramo.

Posljednja izmjena: 22.09.2016.
Možda će te zanimati i: