bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Doktor u kući
‹ Fun novosti

Doktor u kući 09.10.

U japanskom Sharpu očigledno su gledali Prometej Ridleyja Scota. Hvala nebesima, nisu odlučili stvoriti genetski poboljšano čudovišto nego kopiju Med Poda – medicinskog kreveta kojeg se sigurno sjećaš iz scene vađenja malog aliena iz trbuha glavne junakinje

Nismo još susreli nikog tko voli ići u liječničku ordinaciju. Vjerojatno se ne krećemo u istim krugovima s ljudima koji obitavaju u čekaonicama ordinacija, ali za nekih 30-40 godina vjerojatno ćemo im se pridružiti. No, možda i nećemo, ako je suditi prema novom medicinskom rješenju iz japanskog Sharpa.

Naime, Sharp je ovih dana predstavio neobičnu stolicu, nazvanu Health Support Chair (HCS). Na prvi pogled, HCS izgleda kao komandno mjesto nekog svemirskog broda iz Zvjezdanih staza ili poput savršene fotelje za igranje. Ipak, namjena HCS-a puno je ozbiljnija, da ne kažemo korisnija.

Neobična stolica načičkana je vrhunskom elektronikom i senzorima, a sve kako bi korisniku mogla izmjeriti tlak, puls, temperaturu i brojne druge vitalne znakove. Ukratko, HCS je liječnička ordinacija za po doma. Nakon što obavi pregled i prikupi sve informacije, HCS će podatke poslati tvom liječniku, a ti možeš pogledati u kakvom si stanju na tri monitora, ugrađena u stolicu.

Inače, HCS je nastao na platformi Emperora 510 – hi-tech fotelje za rad na računalu. Otud tri zaslona, kožna presvlaka i ostale luksuzarije. Sam Emepror 510 košta 5.950 dolara, a kad Sharp na tu cijenu doda svoje troškove, HCS će koštati koliko i solidan automobil. No, oni koji imaju dovoljno love i mjesta za ovakvo što, sigurno neće žaliti para, a mi ostali morat ćemo još neko vrijeme listati prastare, ženske časopise u čekaonicama, čekajući da dođemo na red. Ne zadugo, jer sigurni smo da Kinezi već punom parom rade na proizvodnji jeftinih kopija Emperora i HCS-a. Za početak, mogu uštedjeti na broju monitora.

Izvor

Posljednja izmjena: 09.10.2013.
Možda će te zanimati i: