bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Dota 2 - sport budućnosti
‹ Fun novosti

Dota 2 - sport budućnosti 28.08.

Ovaj tjedan igra se veliki turnir na kojem nastupaju najbolji svjetski igrači, a nagradni fond iznosi čak 1,6 milijuna dolara. Ne, nije riječ o tenisu, golfu niti atletici, riječ je o sportu sasvim drugačije vrste. Dame i gospodo, ovo je Dota 2

Nema roditelja koji svoje dijete neće poticati da se bavi nekim sportom i pritom sanjati kako će potomak postati novi Luka Modrić ili nova Steffi Graf. Istovremeno, računala se smatraju pravim zlom koja buduće sportske zvijezde sprečavaju u osvajanju bogatstva, medalja i naslovnica tabloida. Isto su tupili i Danilu Išutinu. Ovaj 22-godišnji Ukrajinac nije ih poslušao i, unatoč tome što se u mladosti bavio akrobatskim plesom i pohađao muzičku školu, uvijek se vraćao svom PC računalu, internetu i igri koju je volio više od svega - Doti.

'Defense of the Ancients' ili Dota nastala je 2003. kao besplatni mod (prerada) popularne igre Warcraft III. Da ne gnjavimo s poviješću, Dota je postala pravi hit, a Dota 2, poboljšana verzija igre, na putu je da pokori cijeli svijet. I naš Danilo je igrao Dotu kad god je stigao i s vremenom je postao jako, jako dobar. Priključio se sponzoriranom timu (Na'Vi) i u zadnjih par godina osvojio više od 200.000 dolara na raznim Dota turnirima. Nije loše za gamera, ha?

Danilo, poznatiji kao Dendi, upravo sudjeluje na turniru The International 2 (TI2). Ukupni fond nagrada na TI2 iznosi 1,6 milijuna dolara, a pobjedničkoj ekipi ide okrugli milijun. I Hrvatska ima predstavnika na TI2. Dominik 'Lacoste' Stipić nastupa za momčad CLG i jedini je igrač s ovih prostora među svim tim silnim Kinezima, Amerima, Skandinavcima, Rusima i Ukrajincima. Na turniru, koji se održava u Seattleu, sudjeluje 16 najboljih momčadi svijeta, a prijenose mečeva gledaju deseci tisuća ljudi. Svaki meč prate komentatori na engleskom, ruskom i kineskom, navija se, kladi se i, naravno, nakon svake 'tekme' analizira se svaki potez i svaka greška po brojnim forumima i stranicama posvećenim Doti.

Zašto Dota 2, igra za koju većina 'običnih' ljudi nije ni čula? U čemu je čar ove igre koju igraju milijuni gamera na internetu? Za početak, kratki tečaj.

Dota 2 se igra na mapi (terenu, igralištu) koji se sastoji od dvije baze, šuma, putova i rijeke koja mapu dijeli na dva djela. Dva tima od pet igrača nastoje doći do protivničke baze i uništiti je. Tko prvi, njegova pobjeda. Kako igra napreduje heroji, kojima igrači upravljaju, postaju sve snažniji. Uništavanjem protivnika, njihovih građevina i obrana zarađuju se zlatnici koji se mogu potrošiti na kupovinu predmeta koji heroje čine još jačima. Igrači na početku svake igre biraju između 90 različitih heroja, a u igri je moguće kupiti stotinjak različitih predmeta. Svaki heroj ima najmanje 4 'abilityja' koje koristi u napadu i obrani, a predmeti koji se kupuju tijekom igre dodatno mijenjaju način i tijek svakog meča. Dakle, potrebno je znati igrati 90 različitih heroja, znati napamet sve njihove trikove i pritom se još tijekom meča, koji u prosjeku traje 45 minuta, prilagođavati stanju na mapi i biti dobar timski igrač.

Zvuči komplicirano zato što i je komplicirano. Osnovna premisa, uništi protivničku bazu i pobjedi, jasna je svima, ali Dota ima toliko slojeva kompleksnosti da će ti trebati tjedni da shvatiš osnove i mjeseci kako bi postao prosječan igrač. Dota 2 je prokleto teška igra za razliku od mnogih jednostavnih i infantilnih igrica koje su popularne na Fejsu i na mobitelima. Ekipa koja 'igra' Bubble Safari, Farmville i Angry Birds ima veze s Dotom 2 isto koliko i veterani NK 'Carev Jarak', koji jednom tjedno nabace hakl uz pivo, roštilj i rizik od srčanog udara, s madridskim Realom.

Dota 2 je teška, kompleksna, nemilosrdna igra i upravo u tome je tajna njene popularnosti. Što si bolji, igra postaje sve boljom. Što si jači, igrat ćeš protiv sve jačih protivnika i više uživati u svakoj pobjedi. No, moramo te upozoriti da porazi u Doti 2 znaju biti itekako bolni, jer tvoji suigrači rijetko će oprostiti greške. Ameri i Skandinavci častit će te pridjevima 'n00b' i 'feeder', Rusi i Ukrajinci zvat će te 'pizdecom', Kineze uopće nećeš razumjeti, a ekipa iz naših krajeva... pa, znaš kako se mi častimo.

Još se nisi uplašio i želiš se okušati u igri koja će, hrabro prognoziramo, za koju godinu po svemu dostići mnoge profesionalne sportove? Za početak skini Dota 2 Spectator Client sa Steama, pomoću kojeg možeš gledati TI2 prijenose, ili pogledaj snimku nekog meča na internetu, a zatim pričekaj još koji tjedan da Dota 2 postane dostupna svima, gledaj, uči i igraj.

glhf

Posljednja izmjena: 28.08.2012.