bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Društvena mreža plavih dubina
‹ Fun novosti

Društvena mreža plavih dubina 08.07.

Priznaj, na Fejsu i ostalim popularnim društvenim mrežama uglavnom dijeliš zabavne besmislice, baš kao i mi. No, postoji i druga vrsta društvenih mreža na kojima se mogu pronaći prekrasne i čudnovate stvari

Ako ćemo vjerovati Reidu Hoffmanu, CEO-u LinkedIna, onda će se web sutrašnjice temeljiti na podacima. Nadamo se da znaš da sve što napišeš na Fejsu, skoro svaki tvoj tvit, post na forumu ili webmail, netko negdje pohranjuje i analizira. Nije da smo posebno zanimljivi ili sumnjivi, naprosto smo dio globalnog uzorka nehotičnih ispitanika u neprestanom globalnom istraživanju. Što volimo, a što ne volimo, što kupujemo, kako se hranimo, gdje putujemo… Sve ovo nekog zanima i spreman je platiti za podatke o našim navikama kako bi na osnovu njih mogao plasirati neki proizvod ili uslugu.

U ovo su se uvjerili i ronioci Alexander Casassovici te Pascal Manchon koji su prije dvije godine stvorili Diveboard – društvenu mrežu i app za iOS/Android uređaje. Namjera im je bila spojiti rekreativne i profesionalne ronioce širom svijeta - pružiti im platformu na kojoj bi mogli razmjenjivati iskustva, fotke, savjete, pisati gdje su ronili i što su sve vidjeli u morskim dubinama.

Diveboard je ubrzo stekao veliku popularnost, a od 2011. do danas ronioci su na Diveboard postavili nebrojene fotografije koje su se pokazale itekako korisne morskim biolozima. Naime, pomoću fotki i svjedočanstava ronilaca s Diveboarda, znanstvenici sad mogu, praktički u stvarnom vremenu, pratiti promjene u podvodnom biljnom i životinjskom svijetu. Prije su se takvi svojevrsni popisi podvodnog stanovništva radili svakih 10-15 godina i zbog toga su podaci dostupni znanstvenoj zajednici bili sve, samo ne relevantni. Recimo, invazivne vrste mogu u svega par godina potpuno promijeniti krajolik u kojem se nastane, a da nitko o tome nema pojma.

Ronioci su tako, putem jedne aplikacije i jedne društvene mreže, nehotično pomogli znanstvenicima u boljem razumijevanju i očuvanju mora. Svaka morska životinja ili biljka koju fotografiraju, postave na Diveboard i tagiraju pripadajućim alatom tako će, osim dijeljenja s online prijateljima, završiti kao podatak na računalu nekog znanstvenika. 

Izvor

Posljednja izmjena: 08.07.2013.
Možda će te zanimati i: