bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Društvene mreže kvare san?
‹ Fun novosti

Društvene mreže kvare san? 31.01.

Nova znanstvena studija potvrdila je bojazni da su društvene mreže glavni krivac za sve manje vremena koje provodimo spavajući. Štoviše, osobe koje dnevno provode po nekoliko sati na društvenim mrežama često pate od nesanice. Iskreno, nama ovo zvuči kao klasična 'post hoc' pogreška

Idemo nabrojati stvari koje ritualno obavljamo prije spavanja: wc, pranje zuba, čaša vode i mobilni uređaj u krevetu na kojem još jednom, za svaki slučaj, provjerimo što ima novog na portalima, na društvenim mrežama, pogledamo mailove, odigramo koju rundu CoC-a ili Candy Crusha… Kad sve to obavimo, negdje oko 2 ujutro, vrijeme je za spavanje.

Ako i tvoj odlazak na počinak izgleda ovako, nije ni čudo da imaš problema sa spavanjem. Sve više mladih ne može u krevet bez moba ili tableta što rezultira problemima sa spavanjem, tvrde znanstvenici sa University of Pittsburgh.

Objavili su rezultate istraživanje prema kojem osobe koje puno vremena provode na društvenim mrežama spavaju sve slabije i manje. Istraživanje je provedeno na 1.700 Amera u dobi od 19 do 32 godine, a svi oni u prosjeku dnevno provode 61 minutu na raznim društvenim mrežama, Čak 60% ispitanika priznalo je kako imaju problema s nesanicom.

Najviše problema imaju oni koji dnevno provode više od dva sata na društvenim mrežama. Trećina takvih ovisnika o Fejsu, Twitteru i ostalim društvenim mrežama kažu da se ne sjećaju kad su se zadnji put pošteno naspavali.

E sad, provode li puno vremena na društvenim mrežama zato što ne mogu spavati ili su društvene mreže razlog njihove nesanice? 'Obje tvrdnje mogle bi biti istinite', naglasili su autori studije.

'Poteškoće sa spavanjem možda vode do povećane upotrebe društvenih mreža što opet može dovesti do još većih problema pri spavanju', lakonski se zaključuje u studiju i poziva na daljnja istraživanja ovog problema.

Izvor

Posljednja izmjena: 01.02.2016.
Možda će te zanimati i: