bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Džepni sommelier
‹ Fun novosti

Džepni sommelier 24.06.

Dobri poznavatelji mogu po okusu, mirisu i boji prepoznati pojedino vino. Mi, ostali, znamo samo je li vino dobro ili ne, najčešće sutradan kad se probudimo s glavoboljom. Srećom, smartfoni nam mogu pomoći u odabiru i prepoznavanju kvalitetnih vina

Lošu, pa i dobru, kopiju nekog mobača ili gadgeta znamo prepoznati, ali kad su vina u pitanju tu smo totalni amateri. Kod nas, u Hrvatskoj, falsificiranje kvalitetnih vina nije uzelo maha za što vjerojatno imamo zahvaliti brojnim kletima i vinogradima u privatnom vlasništvu. Čemu kupovati neko skupo vino kad možeš naći solidnu kapljicu kod susjeda ili kuma koji ima 'gorice'?

No, u mnogim zemljama falsificiranje vrhunskih vina ozbiljno je uzelo maha, a pogotovo u Kini i Rusiji. Dizajn staklene boce lako je kopirati, također i etikete, a falsifikatorima je manje važno što se nalazi unutar flaše, dok god je jeftino i bojom odgovara pravom vinu. Najčešće su u pitanju jeftina južnoamerička vina, umjesto skupih francuskih, ali nekad u flaši završi otrovni metilni alkohol što ima fatalne posljedice po kupce.

Proizvođači vina protiv falsifikatora bore se na razne načine, pa su tako investirali u posebne čepove sa specijalno izrađenim zaštitnim pečatima, a tu si i serijski brojevi na svakoj pojedinoj etiketi te jedinstveni barkod. Korak dalje otišli su u njemačkoj tvrtki Tesa Scribos koja proizvodi takozvane VeoMark oznake.

Svaki VeoMark moguće je očitati pomoću modernog smartfona, a oznaka u sebi skriva link na stranice proizvođača gdje se mogu saznati sve informacije o porijeklu vina, vidjeti 'put' vina od berbe do trgovine, te doznati sve o vinogradu iz kojeg je vino poteklo.

Eto, sad svi možemo biti vrhunski sommelieri. Dovoljno je izvaditi smartfon iz džepa, skenirati VeoMark i u tren oka saznati sve o pojedinom vinu. Nakon toga preostaje nam samo kupiti vino i popiti ga u društvu koje pritom možemo impresionirati vrhunskim enološkim znanjem.

Izvor

Posljednja izmjena: 24.06.2013.