bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Fejs kao izlika za put oko svijeta
‹ Fun novosti

Fejs kao izlika za put oko svijeta 21.03.

Američki fotograf Ty Morin ima fenomenalnu ideju. Obići će svih 788 Facebook prijatelja raštrkanih širom svijeta, fotografirati ih i snimiti film o svom putovanju. Najbolje u svemu je što put financiraju Kickstarter donatori

Morin je već prikupio više od 13.000 dolara na svojoj Kickstarter stranici Friend Request: Accepted. Plan je jednostavan – obići svijet i fotografirati svakog od 788 Fejs prijatelja dok rade nešto što ih definira kao osobe. Osim fotografija, Morin će snimati svoje putovanje filmskom kamerom te na kraju priče montirati dokumentarni film.

Fotograf iz Connecticuta priznaje da vjerojatno nikad nije razmijenio niti slova s više od pola svojih Fejs 'prijatelja'. Upitan zašto ih onda ne makne s popisa, Morin odgovara: 'Ne misliš li da bi se takvo što kosilo sa svrhom cijelog projekta? Naš cilj je ponovno zbližavanje i povezivanje s ljudima'.

Tvrdi kako planira provesti nekoliko sati sa svakim Fejs frendom od čega će bar sat vremena potrošiti na izradu foto portreta. Planira koristiti staromodnu 8x10 kameru, računa kako će u tjednu tim tempom 'odraditi' pet prijatelja, a svih 788 frendova i frendica trebao bi obići u slijedeće tri godine. Pošto koristi old-school kameru, Morin će filmove morati razvijati u tamnoj komoru. Donatore uvjerava kako će većina njihovog novca otići na kemikalije potrebne za izradu fotografija, te na troškove putovanja. Donatori su povjerovali lukavom fotografu i Morin je do sada skupio više od 13.000 dolara.

Morinova ideja je odlična, ali sigurno nije originalna. Druga umjetnica, Tanja Hollander, na sličan put zaputila se lani, fotografiravši 252 prijatelja s Fejsa. No, ona nije žicala pare na Kickstarteru, a baš u tome je genijalnost Morinovog plana. Proputovati svijet, raditi ono što voliš i pritom ne potrošiti niti kune – maestralno.

Nego, ovim putem obavještavamo te da upravo pripremamo Kickstarter kampanju 'Tahiti, Tahiti, ča barjak ne viješ?'. Namjeravamo kupiti brod, oploviti Tihi ocean, posjetiti svaki otok i otočić, a gdje god pristanemo, popet ćemo se na najviši vrh, razviti hrvatsku zastavu i fotografirati se. Daj pare! :)

Izvor

Posljednja izmjena: 21.03.2013.
Možda će te zanimati i: