bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Game over za Yahoo direktorij
‹ Fun novosti

Game over za Yahoo direktorij 28.09.

Znaš što je Yahoo direktorij? Čestitamo, evo ti virtualno Odlikovanje internetskog prvoborca sa srebrnom lentom i šalicom kave. Yahoo direktorij je bio polazišna točka za danas veliki Yahoo i stranica na kojoj su nekad započinjale internetske pretrage

Nekad davno, iza sedam mora i sedam gora pojavio se World Wide Web. U redu, nije bilo toliko davno i sigurni samo da odavde do Švicarske, gdje je u CERN-u izumljen WWW, ima puno više gora i puno manje mora, ali nismo mogli odoljeti da našu priču ne započnemo ovako bajkovito. :)

Dakle, pojavom WWW-a i njegovim širenjem putem interneta, pojavio se problem katalogizacije stotina, pa potom tisuća i sve više internetskih odredišta. Nije bilo tražilica, ili su bile vrlo primitivne, pa je većina internetskih pionira nove web stranice pronalazila putem direktorija.

Osnivači Yahooa!, Jerry Yang i David Filo, napravili su jedan takav direktorij, dali mu prepoznatljivo ime i ostalo je povijest. Yahoo! je ubrzo napravio tražilicu, pretvorio se u portal, maknuo uskličnik iz imena i narastao u tvrtku koja danas vrijedi 40-ak milijardi dolara.

Sve to vrijeme, Yahoo direktorij gubio je na važnosti. Naprosto su ga pregazile tražilice, prvenstveno Google, ali u Yahoou nisu odustajali od jednostavne web stranice iz koje je sve započelo. No, svemu dođe kraj pa će tako Yahoo direktorij zadnjeg dana ove godine otići u zasluženu mirovinu

'Yahoo je pokrenut prije skoro 20 godina kao direktorij koji je korisnicima pomogao da istraže internet. Iako smo još uvijek usredotočeni na povezivanje korisnika s informacijama, naš biznis je evoluirao i na kraju godine umirovit ćemo Yahoo Directory', kaže se u službenom priopćenju.

Šteta, ali svi hipsteri koji briju na takav način pretraživanja interneta, nemaju razloga za zabrinutost. Naime, tu je još uvijek jednako star i jednako dobar DMOZ.

Posljednja izmjena: 29.09.2014.