bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Gamer, kirurg... sve to dođe na isto
‹ Fun novosti

Gamer, kirurg... sve to dođe na isto 19.11.

Kladimo se da nema gamera koji bar jednom nije čuo onu poznatu: 'Zašto gubiš vrijeme s tim tvojim igricama?' Gubljenje vremena? Možda, osim ako ne planiraš postati kirurgom. Tada će ti gamerske vještine itekako dobro doći

Istraživanje provedeno na University of Texas Medical Branch (UTMB), ili medicinskom odsjeku Sveučilišta Texas, dokazalo je kako svi oni koji često igraju video igre imaju odlične predispozicije za kirurgiju. Vrhunska oko-ruka koordinacija, osim za igranje, potrebna je i za kirurške zahvate, pogotovo one koji koriste napredne, robotizirane kirurške alate.

Istraživanje je provedeno s namjerom da se utvrdi utjecaj igranja na buduće kirurge. Voditelj projekta, doktor i izvanredni profesor Sami Kilic, kaže da je istraživanje započeo nakon što je vidio svog sina kako 'rastura' simulator robotski asistirane kirurgije na jednoj medicinskoj konvenciji. 'Počela je nova era u medicini', tvrdi Kilic, 'Robotski asistirana kirurgija uvedena je nedavno, a većina postojećih kirurga nije obučena za rad s robotima i kontrolerima. Morali smo osmisliti način kako obučiti sve te ljude za rad s novom tehnologijom.'

Skupini liječnika-specijalizanata na UTMB-u, vodećoj svjetskoj instituciji za robotsku kirurgiju, suprotstavljena je grupa studenata i srednjoškolskih učenika koji se igraju 2-4 sata dnevno. Istraživanje je mjerilo 20 različitih vještina, poput mirnoće robotske ruke za vrijeme obavljanja osnovnih kirurških radnji, a za upravljanje skupim i naprednim robotom trebalo je savladati 32 različite lekcije. Gameri su tu bili u prednosti, jer robotom se upravlja slično kao i s konzolama za igranje, putem kontrolera.

Ispostavilo se da su gameri, kad je u pitanju operiranje uz pomoć robota, ravni, pa i bolji od treniranih kirurga. Doktori su spasili obraz uvjerljivo pobijedivši u simulaciji laparaskopske operacije bez pomoći robota, što je bilo i za očekivati.

'Većina doktora nikad nije učila robotsku kirurgiju na fakultetima i na specijalizacijama', objašnjava Kilic. 'No kao što vidimo, današnja mladež ima poboljšanu prostornu vizualizaciju i koordinaciju oko-ruka zahvaljujući drugačijem svijetu u kojem odrastaju i tu prednost moramo iskoristiti u školovanju novih generacija kirurga', završava doktor Kilic.

Studija zaključuje kako su dva sata dnevno s kontrolerom u ruci dovoljna za razvijanje vještina koje će pomoći budućim kirurzima, a sve preko toga je čisto gubljenje vremena. Eto, sad bar imamo izgovor za dva sata igranja dnevno.

Izvor

Posljednja izmjena: 19.11.2012.
Možda će te zanimati i: