bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Gaming klasici na Internet Archive
‹ Fun novosti

Gaming klasici na Internet Archive 28.12.

Iznimno je važno sačuvati znanje u bilo kojem obliku. Nacionalni arhivi teško drže korak s ogromnim brojem filmova, softvera i knjiga koji se svakodnevno objavljuju širom svijeta, o igrama da ne govorimo. Srećom, tu je Internet Archive

Igramo se na Playstationu 4 i Xboxu One i rijetko se prisjetimo starih konzola. Kod nas su konzole za igranje postale popularne dolaskom prvog Playstationa, sredinom devedesetih, ali na Zapadu konzole postoje već duže od 40 godina. Krenulo je 1972. s prvom konzolom u povijesti, Magnavox Odyssey, da bi slijedećih desetljeća ovaj oblik zabave naprosto eksplodirao.

Stare, ispravne konzole i cartridgei na kojim se igre nalaze, danas postižu ogromne cijene među kolekcionarima, a neke igre praktički je nemoguće pronaći. Želiš li danas odigrati neki od gaming klasika, poput Froggera ili Asteroidsa, moraš pronaći emulator, ROM s igrom, sve to instalirati, mučiti se s podešavanjem kontrola… ukratko, previše petljancije.

Srećom, Internet ima svoju arhivu na kojoj je moguće pronaći na terabajte knjiga, filmova, tekstova, pa i video igara. Internet Archive je posvećen očuvanju medijske i kulturne ostavštine, a na njegovim virtualnim policama svatko će pronaći nešto što ga zanima.

Zadnji se dodatak sve većoj internetskoj arhivi video igre iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Za početak, omogućeno je igranje igara s pet ranih konzola. Možeš vidjeti kako su se igrale prethodne generacije na konzolama Atari 2600, Atari 7800, Magnavox Odyssey 2, Astrocade i ColecoVision. Sve igre vrte se unutar web preglednika pa nemaš petljancije s podešavanjem. Otvoriš stranicu, klikneš na link i igraš.

Naravno, ne očekuj maestralnu grafiku, sjajne zvučne efekte i filmske uvode u igre. Riječ je o starim igrama koje su tu da nas podsjete kako je to bilo nekad i da nam pruže par minuta zabave i nostalgije. Osim toga, možeš se uvjeriti da je pogled u prošlost, u pravilu, iskrivljen ružičastim naočalama nostalgije. Nekad je bilo dobro, ali danas je, uglavnom, bolje.

Izvor 

Posljednja izmjena: 28.12.2013.
Možda će te zanimati i: