bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
GIPHY naš svagdašnji
‹ Fun novosti

GIPHY naš svagdašnji 09.10.

Ono što je riba 'živi fosil' u moru to je stari, dobri GIF u IT vodama. Grafički format koji postoji od 1987. popularan je zahvaljujući tome što se video jednostavno i brzo može pretvoriti u animirani GIF, a takvih GIF-ova na netu danas ima na svakom koraku

Od ideje do realizacije ne treba puno. U to nas uvjeravaju otkad smo prešli na kapitalizam, ali mi nikako da naučeno primijenimo u praksi dok Ameri takvih problema nemaju.

Uzmimo za primjer Alexa Chunga i Jace Cooka, dva prijatelja koja su u veljači 2013. za doručkom razgovarala o porastu trenda vizualnih komunikacija na internetu. Shvatili su da tu leži lova i pokrenuli GIPHY – web stranicu koja je isprva funkcionirala kao tražilica za animirane GIF-ove.

Uspjeh nije izostao i GIPHY je ubrzo omogućio korisnicima da sami postaju, embedaju i dijele GIF-ove na društvenim mrežama, a iste su godine ušli u Top 100 web stranica na svijetu.

Ubrzo su privukli i investitore, počeli se širiti, napravili ekstenziju za Chrome i Gmail, a ove su godine uslijedile i mobilne aplikacije. Giphy for Messenger (Android, iOS download) omogućava umetanje GIF-ova u tekstualne poruke dok GIPHY CAM (samo za iOS) trivijalizira stvaranje novih GIF animacija – snimiš video, dodaš par filtera, pretvoriš ga u GIF i uploadaš ili pošalješ.

Anyway, ako imaš smartfon i znaš što je GIF, GIPHY aplikacije i web servis trebale bi postati neizostavnim dijelom tvoje smartfon kolekcije.

A ako pak ne koristiš GIF-ove kako bi obogatio svakodnevnu, digitalnu komunikaciju, pravo je vrijeme da instaliraš gore navedene aplikacije i upustiš se u beskrajni svijet šarenih, zabavnih animacija? Have fun. :)

Posljednja izmjena: 12.10.2015.
Možda će te zanimati i: