bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Gledam te dok klopaš...
‹ Fun novosti

Gledam te dok klopaš... 18.12.

Kulinarske tv emisije osvojile su naš medijski prostor, web nam je pun stranica s receptima, ali to nije ništa naspram Južne Koreje. U toj su dalekoistočnoj zemlji djevojke koje streamaju svoje obroke postale pravom internetskom senzacijom

Sigurno si primijetio kako je s vremenom sve više kulinarskih tema na društvenim mrežama. Djelom je za to zaslužna demografska slika prosječnog korisnika društvenih mreža koji je sve stariji. Klinci pronalaze neke nove servise i mreže, a starci i odrasli ostaju tamo gdje su bili, u ugodnom i poznatom okruženju Fejsa ili Twittera. Kako starimo, sve nas manje zanimaju stvari poput novih glazbenih hitova i jeftine cuge, a sve više neki drugi užici koje smo dugo zapostavljali, poput dobre klope.

Osim toga, društvene su mreže savršen format za dijeljenje recepata. Slika, filmić, par rečenica objašnjenja i svatko može napraviti pristojan obrok. Nije problem napraviti obrok ako ga imaš pojesti s kim, ali što kad si sam? U Južnoj Koreji takvih problema nemaju.

Naime, tamo su mnogi poludjeli za novim internetskim fenomenom, nazvanim mok-bang. Mok-bang je složenica od korejskih riječi za 'jesti' i 'prijenos', pa bi ovaj izraz doslovno mogli prevesti kao 'jedenje uživo'. Sve je više Korejaca koji svakodnevno, uglavnom za vrijeme večere, sjednu ispred kamere, upale stream i počnu jesti te pričati sa svojom internetskom publikom.

Većina mok-bangovaca koristi Afreecu – online video servis koji omogućuje darivanje streamera ili Broadcast Jockeyja (BJ), kako ih nazivaju u Koreji. Iako većina korisnika Afreece daruje minimalan iznos od 50-ak lipa, neki BJ-evi uspijevaju zaraditi i do 1.000 dolara po streamu.

Najpopularnija mok-bang BJ odazive se na ime Diva. Danju radi u uredu, a uvečer jede, priča, pa još malo jede, priča i tako po 2-3 sata, svake večeri. Diva kaže kako je počela sa streamanjem klopanja jer joj je bilo dosadno!?

Sad svakodnevno ubija dosadu s brdima hrane, a sama priznaje kako je zadnjih mjeseci dobila desetak kilograma. Kako i neće kad za večeru pojede par tisuća kalorija, a mjesečno potroši i do 3.000 dolara na hranu. No, te troškove pokrivaju njeni fanovi koji joj svaki mjesec putem Afreece daruju na tisuće dolara.

Zauzvrat, Diva cijelo vrijeme priča u kameru, pjeva, odgovara na pitanja koja stižu putem chata i naprosto zabavlja svoje gledatelje. Netko je gledanje mok-banga opisao kao izlazak na večeru sa zabavnom osobom. Staviš klopu pred monitor, upališ Divu i jedete zajedno. Ideš...

Izvor

Posljednja izmjena: 18.12.2013.
Možda će te zanimati i: