bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Gradovi bez mobitela
‹ Fun novosti

Gradovi bez mobitela 04.11.

Dva su grada na svijetu u kojima tvoj mobitel neće raditi. Nisu u pitanju vanzemaljci niti ljudi u crnom, već puno banalniji razlozi. U američkom Green Hillu razlog je znanost, a u ukrajinskom Jaremčeu razlog je puno banalniji

Ukrajinci, sasvim razumljivo, opasnosti od radijacije shvaćaju vrlo ozbiljno. Jedan Černobil bio im je više nego dovoljan i zbog toga ova istočnoeuropska država ima iznimno oštre zakone i propise kad je u pitanju bilo kakvo zračenje. No, život u sjeni Černobila u mnogih je Ukrajinaca izazvao radiofobiju – strah od ionizirajućeg zračenja.

Malen je korak od fobije do masovne psihoze, a upravo se to dogodilo u Jaremčeu, gradiću na zapadu Ukrajine. Poznato zimovalište u podnožju Karpata prošli je tjedan došlo u središte zanimanja nakon što su tamošnje gradske vlasti naredile isključivanje baznih stanica smještenih u centru grada, na krovu bolnice. Okolni stanovnici godinama su se žalili na fantomsko zračenje iako mjerenja nisu pokazala nikakva odstupanja od prosjeka. Isto tako, studija Svjetske zdravstvene organizacije dokazala je kako život u blizini baznih stanica ne povećava rizik oboljenja od raka ili bilo koje druge bolesti.

Gradski vijećnici Jaremčea ipak su popustili pritiscima i prošli su tjedan naredili isključivanje baznih stanica u gradu. Operatori su ih poslušali i u četvrtak se Jaremče vratilo 15-ak godina u prošlost. Mobiteli i bankomati su prestali raditi, a hitne službe morale su iz naftalina izvaditi radio stanice kako bi ostali u kontaktu.

Ubrzo su počeli prosvjedi nezadovoljnika tom odlukom, a gradsko je vijeće obećalo kako će ovaj tjedan ponovno razmotriti zabranu. U međuvremenu, Jaremče je jedan od samo dva grada na svijetu koja nemaju mobilnu mrežu. Drugo takvo mjesto nalazi se u šumama Zapadne Virdžinije. Stanovnici tamošnjeg gradića Green Hill nikad nisu imali mobilnog signala niti će ga tako skoro i imati.

Naime, Green Hill se nalazi usred američke Nacionalne zone radio tišine koja obuhvaća 34.000 kvadratnih kilometara. Tamo je od 1958. godine zabranjen rad bilo kakvih odašiljača, osim onih osnovnih, a sve zbog najvećeg pomičnog radio-teleskopa na svijetu te komunikacijskih instalacija američke mornarice.

Ne znamo za tebe, ali mi sigurno ne bi mogli živjeti niti u Jaremčeu, niti u Green Hillu.

Izvor

Posljednja izmjena: 04.11.2013.
Možda će te zanimati i: