bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Grafiti dron
‹ Fun novosti

Grafiti dron 17.04.

Ulični umjetnik iz New Yorka želi, kao i svaki drugi grafiti maher, svoj 'potpis' ostaviti na mjestima koje je jako teško doseći. U tome će mu pomoći dron. Naravno, njujorška policija je naprosto oduševljena ovom idejom

Grafiti su vrsta umjetnosti, po nekima i vandalizma, svojstvena velikim gradovima. Složit ćeš se da je New York po mnogo čemu naj grad svijeta, pa je logično da je i grafiti scena tamo najjača. Još je Frank Sinatra za New York pjevao 'If you make it there, you'll make it anywhere', a isto vrijedi i za nadobudne grafiti umjetnike.

Jedan od njih, Katsu, slavu je stekao već krajem prošlog stoljeća, a ovih dana ne zadovoljavaju ga obični grafiti, slikani običnim tehnikama. Katsu godinama radi na novim alatima za ukrašavanje bijelih fasada pa je tako prije dvije godine, povodom otvaranja grafiti izložbe u Muzeju moderne umjetnosti u Los Angelesu, nepozvan muzej ukrasio novim, džinovskim eksponatom služeći se aparatom za gašenje požara pretvorenim u džinovski sprej.

Ovih je dana Katsu otišao još dalje. Naime, predstavio je drona koji uz njegovo navođenje crta grafite. 'To je kao da ja imam 50 posto kontrole, a preostalih 50 posto pripada dronu koji je vrlo tvrdoglav i ima neke svoje ideje', kaže Katsu.

Poput svakog umjetnika, i Katsu sa svojim projektom želi postaviti pitanja, ovaj put o transformacijskoj ulozi strojeva na umjetnost, što god to značilo. Kao što su smartfoni postali produžecima naše osobnosti, Katsu se pita mogu li dronovi nešto slično napraviti kad je u pitanju fizička prisutnost. Zamisli budućnost u kojoj grafiti dronovi lete nebom tražeći zidove pogodne za šaranje, istovremeno ih love policijski dronovi, a negdje u pozadini sve to prate dronovi koji peru grafite.

Katsu planira dizajn svog drona učiniti dostupnim svima kako bi i ostali grafiti umjetnici mogli eksperimentirati, poboljšavati i nadograđivati malog, letećeg vandala.

Izvor

Posljednja izmjena: 17.04.2014.
Možda će te zanimati i: