bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Hanabiramochi za van, molim
‹ Fun novosti

Hanabiramochi za van, molim 02.10.

Naručivati hranu u egzotičnim zemljama zna biti prava muka, pogotovo kad ne znaš što znači yakimono ili khao niao, a konobar ne zna niti beknuti engleski. Eh, da su ti ovakve naočale koje trenutno prevode s jednog jezika na drugi

Putovati Europom ili Amerikom je dječja igra. Sve je standardizirano, od prometnih znakova do menija, a svugdje ćeš naći nekog tko govori neki od svjetskih jezika. No, putovanje Azijom, kontinentom brojnih neobičnih kultura, jezika i pisama, posve je drugačije iskustvo. Pokušaj pročitati neku obavijest na tajlandskom, meni na kineskom ili red vožnje na japanskom. Nema šanse.

Istina, u turistički atraktivnim odredištima engleski je na svakom koraku, ali čim se makneš s utabane staze osjećat ćeš se kao ovca među kravama. Ti kažeš 'Beee', a oni odgovore s 'Muuu'. Ovaj problem najprisutniji je u Japanu, pogotovo u restoranima gdje su meniji uglavnom na japanskom. Zbog toga je japanski NTT Docomo ovih dana predstavio nove pametne naočale, nazvane jednostavno Intelligent Glasses.

Naočale prepoznaju i prevode četiri jezika (japanski, kineski, korejski i engleski), a za prijevod im je potrebno oko pet sekundi. Automatski prepoznaju jezik i, nakon prijevoda, ispišu novi tekst na jeziku kojeg razumiješ preko originalnog teksta. Na primjer, ako u meniju stoji 葩餅, ti ćeš umjesto nerazumljivih ideograma vidjeti da je to hanabiramochi.

Osim prijevoda, Intelligent Glasses mogu svaku ravnu površinu pretvoriti u virtualni zaslon osjetljiv na dodir, a imaju i tehnologiju prepoznavanja lica za sve one koji nikako da zapamte kako se tko zove.

Nažalost, ove naočale u upotrebi će se naći tek 2020., kad se u Tokiju održavaju Ljetne olimpijske igre. Inženjeri NTT Docomoa do tad će raditi na brojnim poboljšanjima Intelligent Glassesa - od manjih dimenzija i duljeg trajanja baterija do boljeg i bržeg softvera.

Nego, kad smo već par puta spomenuli hanabiramochi, red je i da ti objasnimo kakva je to klopa. Hanabiramochi je kolač koji se radi od riže, mahunarki i stabljike čička. Dobar tek. :)

Izvor 

Posljednja izmjena: 02.10.2013.
Možda će te zanimati i: