bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Hoćemo li uskoro moći razgovarati s biljkama?
‹ Fun novosti

Hoćemo li uskoro moći razgovarati s biljkama? 13.06.

Svaki će ti vrtlari reći da može komunicirati sa svojim biljkama i da bez razgovora biljke sporije rastu. Znanstvenici su otkrili kako u tim tvrdnjama ima istine, jer biljke komuniciraju putem električnih signala i ispuštanjem kemijskih spojeva

Još tamo u 19. stoljeću njemački filozof Gustav Fechner smatrao je kako biljkama godi kad im se priča. Isto tvrde i mnogi vrtlari, ali sva se ta komunikacija na relaciji čovjek-fikus do sada odvijala samo u jednom pravcu. No, što kad bi biljke mogle odgovoriti?

Ova prilično smiona ideja pokrenula je projekt Florence kojeg je djelomično financirao Microsoft u sklopu studija99 – programa koji potpomaže umjetničke perspektive i procese koji imaju veze s tehnologijom.

Projekt Florence upravo je takav program koji nastoji analizirati procesiranje informacija između ljudi i biljaka. Biljke su za vrijeme dotičnog eksperimenta postavljene u prozirno kućište ispunjeno senzorima, a korisnik bi poruku otipkao na tipkovnici.

Računalni algoritam unesenu bi poruku pretvorio u niz svjetlosnih signala koje bi biljki prenijele raznobojne svjetiljke. Svjetlo bi izazvalo reakciju lončanice u vidu električnih signala koje bi pak detektirali spomenuti senzori.

A sad dolazi dio koji nam nije nimalo jasan. Dakle, poseban računalni softver interpretirao bi dobivene podatke i onda pretražio Twitter kako bi pronašao tvitove koji odgovaraju raspoloženju biljke. Ne, nismo krivo razumjeli, pročitali niti preveli. Tajne je u softveri koji električne signale iz biljke pretvara u tvitove. Wow.

Praktične aplikacije ove tehnologije još uvijek treba otkriti, kaže autorica projekta Helene Steiner.

Nego, imamo i mi jedan prijedlog za odličan projekt kojeg bi mogao financirati Microsoft. Što kažeš na projekt 'omogućimo kupovinu Surfacea i ostalog vrhunskog MS hardvera kupcima u Hrvatskoj'?

Nama to zvuči puno korisnije od tvitova koji u 99% slučajeva kažu: 'Zalij me'.

Izvor

Posljednja izmjena: 13.06.2016.
Možda će te zanimati i: