bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Hotel od milijardu dolara
‹ Fun novosti

Hotel od milijardu dolara 03.11.

Komunizam i megalomanski projekti nekako idu ruku pod ruku. Oni stariji sjećaju se raznih propalih investicija u bivšoj državi, ali to nije ništa naspram Sjeverne Koreje i njihovog divovskog hotela Ryugyong koji bi uskoro trebao primiti prve goste

Sjeverna Koreja jedan je od zadnjih komunističkih bastiona i nemaju previše toga čim se mogu pohvaliti pred ostatkom svijeta. Zbog toga su tamošnje vlasti 1987. godine krenule u izgradnju najvećeg hotela na svijetu. Hotel Ryugyong, visok 105 katova, trebao je biti završen i otvoren 1989. godine, ali svečano otvaranje je stalno odgađano da bi 1992. svi radovi na hotelu bili prekinuti zbog teške ekonomske krize koja je pogodila tu siromašnu državu.

Sablasni hotel, visok 220 metara, već dva desetljeća dominira vizurom Pyongyanga i postao je simbolom nemoći komunističkih vlasti. Godinama su tražili sredstva i načine dovršetka suludog projekta i izgleda da su napokon pronašli dovoljno hrabre investitore koji će djelomice otvoriti hotel.

Kempinski, tvrtka koja posjeduje 74 luksuzna hotela širom svijeta, odlučila je osposobiti 150 soba na najvišim katovima i slijedeće godine otvoriti takav hotel. Iako je proteklih godina renovirana fasada hotela, problem predstavljaju loša kvaliteta materijala korištenih pri izgradnji i još lošija razina obavljenih radova. Inspekcija EU pregledala je hotel prije 15 godina i već tada su megagrađevinu proglasili neupotrebljivom za išta osim za rušenje.

Strani državljani nemaju pristup unutrašnjosti hotela pa se o stvarnom stanju građevine može samo nagađati, ali ako te put uskoro nanese u Sjevernu Koreju na tvom mjestu bi izbjegavali Ryugyong.

Posljednja izmjena: 03.11.2012.
Pitanja i komentari
 • SandMan 28.06.2013. 16:14
 • Nije 220 metara nego 330 !!! I fasadu im je ostaklio ORASCOM, egipatska telekomunikacijska kompanija, jer se očito nadaju da jednom, kad se Sjeverna Koreja "otvori", imaju najbolju poziciju za telekom mrežu...
  Dajte malo prosurfajte prije nego nekaj napišete...
 • 1 Odgovor
 • krista031 11.07.2013. 13:42
 • to bas racunam, 220m na 105 katova, znaci 2.09m visina stropa ako racunamo da je 1mm debljina poda/stropa izmedju katova..
  reko jest velik je ali malo je skucen.. xD
 • 0 Odgovora
 • aoc15 05.11.2012. 13:37
 • Megalomanija samo takva. I to u zemlji gdje promil ljudi vlada većinom gladnih ispranih mozgova.
 • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)