bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Hrana, seks i Fejs
‹ Fun novosti

Hrana, seks i Fejs 25.06.

Znanstvenici tvrde da naš mozak lajkove na Fejsu voli jednako kao seks ili hranu. Ovo istraživanje je provedeno u Americi pa ga uzmi s rezervom. Naime, poznajući naše mozgove sumnjamo da Fejs ima ikakve šanse kraj dobrog seksa i još bolje klope

Diana Tamir i Jason Mitchell, znanstvenici s uglednog Harvarda, prošli su mjesec objavili rezultate istraživanja prema kojem naš mozak ne pravi razliku između lajkanja naših postova na Fejsu i seksa ili hrane.

Pozitivna reakcija na naše Facebook postove navodno ujedno povećava i naše samootkrivanje. Sguglali smo što to točno znači i našli da je samootkrivanje 'vještina odavanja privatnih i donekle povjerljivih podatke o sebi, svojim iskustvima, doživljajima, promišljanjima, stavovima, vrijednostima i procjenama okoline'.

Porast samootkrivanja rezultira tim da mozak luči veće količine dopamina, prirodnog stimulansa kojeg proizvodi naše tijelo. Inače, istraživanje se baziralo na vrlo jednostavnom principu - sudionici su mogli birati žele li veću novčanu nagradu za odgovore na pitanja iz opće kulture ili manji iznos ako iznesu svoja stajališta o nekoj temi. Naravno, da je većina odlučila pametovati umjesto da su uzeli pare.

'Baš kao što majmuni odaberu društvo dominantnih članova čopora umjesto sočnih nagrada i baš kao što su mladi ljudi spremni platiti da bi bili blizu atraktivnih osoba suprotnog spola tako su i učesnici našeg istraživanja odbili novac da bi mislili i pričali o sebi samima', napisali su znanstvenici u objavljenom istraživanju.

Naš mozak je očigledno pomalo narcisoidan, a Facebook je savršen poligon za iskazivanje te skrivene narcisoidnosti.

Lajkaj nas, please! :)

Posljednja izmjena: 02.07.2012.