bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
IDL brani internet
‹ Fun novosti

IDL brani internet 18.07.

ACTA, SOPA, PIPA... skraćenice koje su postale sinonim za cenzuru interneta. Uspjeli smo se othrvati prvim pokušajima ograničavanja sloboda na webu, ali budite uvjereni da će političari pokušati ponovno

Internet je trn u oku vladarima i vlastima širom svijeta. Mrežu svih mreža je teško nadzirati, a bez nadzora nema niti kontrole. Naravno da ovo ne vrijedi za sve države, ali čak niti demokratski izabrana vlast nije imuna na špijuniranje svojih građana, a sve u ime sigurnosti. Dovoljno je pogledati u što su se pretvorile SAD nakon terorističkih napada na World Trade Center. Rigorozne kontrole i provjere pretvorile su put avionom u pravu kalvariju. Još ako ste pogrešne vjere i boje kože... pripremite se za sumnjičavost, ispitivanja, pa čak i zabranu ukrcavanja na avion.

Internet, na svu sreću, ne poznaje vjeru, boju kože niti politička uvjerenja. Svi mi na netu možemo otvoreno reći što mislimo, a anonimnost koju nam pruža internet omogućuje slobodnu diskusiju i slobodno iznošenje stavova. Postoji i ona druga, tamna strana, na kojoj internet i anonimnost bude najdublje i najmračnije ljudske porive, ali vlasti već imaju alate i mogućnosti za identifikaciju takvih osoba. Pedofili, teroristi i ostali kriminalci svako malo završe u zatvoru zahvaljujući upravo tome što su otkriveni na internetu.

No, prođe li neki od zakona o nadzoru interneta u Europskom parlamentu uskoro bi u zatvoru mogli završiti i mi, obični građani. Internetski provideri morali bi početi nadzirati korisnike i nadležnim agencijama prijavljivati sve koji krše takav zakon. Kršenje zakona je prilično rastezljiv pojam, ali uglavnom se svodi na 'skidanje' filmova, video igara ili TV serija s torrent sajtova. Pod okriljem zaštite autorskih prava i borbe protiv neovlaštenog kopiranje išlo se na ruku moćnoj američkoj medijskoj industriji koja, mnogi s pravom sumnjaju, stoji iza ovog međunarodnog sporazuma. ACTA-u je do sada potpisalo devet država plus EU, ali sporazum moraju ratificirati parlamenti država potpisnica kako bi postao punomoćan. Europski parlament je sporazum odbio, a to prvenstveno možemo zahvaliti mnogobrojnim aktivistima i njihovim akcijama, poput Internet Defense League (IDL).

IDL je udruženje je kojem može pristupiti svako tko ima web stranicu. Mreža isprepletena od tisuća web stranica svojevrsna je sirena za uzbunu koja bi trebala upozoriti na novu opasnost po slobode interneta. Slijedeći put kada političari pokušaju na mala vrata progurati neki zakon ili sporazum sličan ACTA-i, IDL će ti, ukoliko si se učlanio, poslati par linija programskog koda. Odlučiš li aktivirati kod, preko tvoje web stranice pojavit će se poruka koja upozorava na novi pokušaj 'kresanja' internetskih prava.

Takvu poruku vidjet će milijuni korisnika, a na njima je zatim da se 'aktiviraju' i krenu u borbu za svoja prava. ACTA bi sigurno neopaženo prošla u Europskom parlamentu, a nakon toga i u našem Saboru, da nije bilo aktivista koji su uspjeli pokrenuti kritičnu masu korisnika interneta u nastojanjima da zaustave sporazum.

Masovnost je jedini način borbe protiv politike pokretane interesima medijske industrije. IDL je upravo to, poziv na masovni internetski 'ustanak' u slučaju da netko zaprijeti našim online slobodama. IDL je Batmanov reflektor nad mračnim Gothamom interneta.

Posljednja izmjena: 18.07.2012.
Zatvor i novčane kazne za torrente?
Pitanja i komentari
  • RexxaR 19.07.2012. 00:14
  • i sad kao mi bi morali sve to placati da bi oni nas jos vise mogli krasti?
    neka hvala!
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)