bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Ikono, slatki dome
‹ Fun novosti

Ikono, slatki dome 06.02.

Tajvanski je umjetnik Shu-Chun Hsiao napravio kućice za ptice koje izgledaju poput Google Maps ikona i instalirao ih u rodnom gradu. Sad se niti ptice više ne mogu izgubiti u labirintu gradske džungle

Google Maps svi koristimo, a ikona ovog servisa postala je globalno prepoznatljivim simbolom. Sve češće srećemo stiliziranu smeđu pribadaču, ne samo na sveprisutnim Google kartama, već i u drugim aplikacijama te ne webu. Zahvaljujući Shu-Chun Hsiaou, umjetniku s Tajvana, sad će i ptice upoznati ovaj navigacijski simbol.

Naime, Hsiao je u sklopu projekta Google Birdhouse izradio na desetine kućica za ptice koje izgledaju baš poput Google Maps 'pribadače'. Umjetnik živi u Taipeiju, gradu koji zajedno sa susjednim gradovima čini metropolis od 7 milijuna stanovnika. U takvoj gužvi nemoguće se kretati bez dobrog poznavanja ulica ili bez pomoći karte. Mi imamo mobitele s navigacijskim appovima, a što je s pticama?

Hsiao se nada kako će ptice početi prepoznavati jedinstvenu ikonu te da će je početi asocirati s pojmovima doma i sigurnosti: 'Google karte možemo zumirati sve iz svemira pa do ulice u kojoj živimo. Ptice pak imaju najrealniji doživljaj takve karte. Ptice lete kroz grad, niz ulice. Kućica za ptice njihova je destinacija isto kao i ikona na karti, nama ljudima', tvrdi tajvanski dizajner.

Teorija mu baš i ne drži vodu, ali moramo priznati da njegove kućice za ptice izgledaju odlično.

Posljednja izmjena: 06.02.2013.