bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Internet ima novi statusni kod - 451
‹ Fun novosti

Internet ima novi statusni kod - 451 20.12.

HTTP statusni kod integralni je dio mreže svih mreža. Riječ je o tri znamenke koje tvoj preglednik prikazuje kad nešto nije u redu. Do sada si viđao 404 kad preglednik ne pronađe stranicu, 500 za grešku na serveru i brojne druge kodove, a sad ćeš sve češće viđati 451 – kod za cenzuru

Statusni kodovi integralni su dio surfanja webom. Zahvaljujući tim troznamenkastim brojevima preglednik zna da nešto nije u redu sa stranicom, a ti na zaslonu dobiješ poruku koja obično kaže: 404 –Not found.

Dobro su nam znani i 403 (Forbidden) te brojni kodovi koji započinju s brojkom 5, a označavaju grešku na serveru. Velikoj porodici statusnih kodova, koje u detalja možeš proučiti na Wikipediji, sad se pridružio i novi kod – 451.

Izglasao ga je IETF (Internet Engineering Task Force), organizacija zadužena za postavljanje internetskih pravila i standarda. Jednoglasnom odlukom podržano je uvođenje novog koda koji će se pojaviti kad hosting tvrtke budu primorane ukloniti stranice na zahtjev suda.

Osim brojke 451, takve će stranice s pogreškom morati navesti i razlog uklanjanja. To će izgledati nekako ovako:

HTTP/1.1 451 Unavailable For Legal Reasons
Link: ; rel=”blocked-by”
Content-Type: text/html

Unavailable For Legal Reasons

This request may not be serviced in the Roman Province
of Judea due to the Lex Julia Majestatis, which disallows
access to resources hosted on servers deemed to be
operated by the People’s Front of Judea.

Isti će se kod upotreblljavati i u slučajevima kad pružatelji internetskih usluga blokiraju pristup određenim stranicama na zahtjev sila zakona.

Inače, broj 451 neki će prepoznati iz naslova kultnog djela Raya Bradburyja 'Fahrenheit 451'. Slučajnost ili ne, nije teško povući paralele između djela u kojem totalitarna vlast spaljuje sve knjige i interneta na kojem se uvodi sve više zabrana.

Izvor

Posljednja izmjena: 22.12.2015.
Možda će te zanimati i: