bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
iOrangutan
‹ Fun novosti

iOrangutan 23.01.

Orangutani u Nacionalnom zoološkom vrtu u Washingtonu imaju novu zanimaciju. Apple iPad zamijenio je krpene lopte i lutke koje su donedavno bile omiljene igračke ovih majmuna. Orangutani sad vrijeme radije provode igrajući se i učeći na tabletu

Nije nikakva novost da životinje obožavaju tablete. Što je životinja inteligentnija, tableti je više zanimaju. Majmuni pokazuju posebnu sklonost prema gadgetima, a u mnogim zoo vrtovima širom svijeta uvode se programi učenja primata novim tehnologijama. Takav je i Nacionalni zoološki vrt u glavnom gradu SAD-a. Orangutani iz Washingtona prvi su tablet dobili lani, kao poklon, a danas imaju nekoliko iPada i deset specijalnih aplikacija pomoću kojih sviraju, crtaju i igraju kognitivne igre.

Orangutani obožavaju tablete, tvrdi glavna čuvarica majmuna, Becky Malinsky: 'Za njih je to samo još jedan oblik obogaćivanja života u zoološkom vrtu'. Becky kaže kako orangutanima nije trebalo puno da se nauče na tablete, jer su i prije puno vremena provodili vježbajući sa znanstvenicima i razvijajući kognitivne vještine.

Osim aplikacije za crtanje, postoji app za sviranje, app koji iPad pretvara u ogledalo, te virtualni ribnjak u kojem plivaju japanski koi šarani. 'Neki orangutani naprosto su opčinjeni ribama i satima sjede gledajući ribnjak, na tabletu', kaže čuvarica.

Čuvari svakom majmunu naizmjence daju iPade na korištenje, a jedna ženka obožava interakciju, vraćajući iPad čuvarima sugerirajući im da je sad njihov red da se igraju. Slijedeći korak je naučiti orangutane kako koristiti FaceTime, iOS aplikaciju za video chat. Majmuni bi tako mogli komunicirati s orangutanima u drugim zoološkim vrtovima te s čuvarima koji su promijenili posao, ali ih majmuni nisu zaboravili.

Osoblje zoološkog vrta ukazuje na sličnost orangutana s ljudima i nada se kako će ovaj program pomoći podizanju svijesti o potrebi očuvanja ovih jedinstvenih životinja.

Izvor

Posljednja izmjena: 23.01.2013.
Možda će te zanimati i: