bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
iPhone5 jači od Curiosity rovera
‹ Fun novosti

iPhone5 jači od Curiosity rovera 02.02.

Mars Curiosity rover svojevrsni je ambasador ljudske rase na drugom planetu. Luta Marsom, skuplja uzorke, vrijedno snima pa sve to šalje nazad na Zemlju, a pritom ima manje procesorske snage i memorije nego prosječan smarpthone

Curiosity rover nema mozak, ali zato ima 5 milijuna linija programskog koda. Računalni stručnjaci NASA-e 'zaključali' su kod godinu dana prije nego je Curiosity uspješno sletio, ali su u međuvremenu nastavili pisati programske zakrpe koje bi zatim proslijedili dalekom Curiosityju.

Roverova je primarna misija na Marsu prikupljanje i analiza marsovskog tla kako bi utvrdili ima li života na susjednom planetu ili, ako ga nema, je li ga ikad bilo u prošlosti. Jednotonski rover upravo se priprema za bušenje prve rupe u tlu Marsa, a kako bi sve funkcioniralo savršeno tu su dva računala (primarno i rezervno) koja nadziru sve funkcije rovera. Zanimljivo je da oba računala nisu niti do koljena prosječnom PC-u ili Macu, pa se čak ne mogu nositi niti s smartphoneom poput iPhonea5.

'Nosite više procesorske snage u džepu nego što je ima Curiosity', poručio je publici na lanjskom MacWorldu glavni NASA-in programer za softver leta, Ben Cichy. Zatim je detaljnije objasnio razlike između iPhonea 5 i rovera:

 • Procesor: Curiosity 132MHz; iPhone 5 1.3 GHz.
 • RAM memorija: Curiosity ima 128 MB; iPhone 5 1 GB.
 • Integrirana memorija: Curiosity samo 4 GB; iPhone 5 64 GB
 • OS: Curiosity 'vrti' Wind River VxWorks 6.7 Real-time OS; iPhone iOS 6.

Jedina prednost koju Curiosity ima nad iPhoneom je domet. Naime, rover trenutno odašilje i prima signal na udaljenosti od nekih 100 milijuna kilometara. Sva sreća da na Marsu ne postoji roaming…

Izvor

Posljednja izmjena: 02.02.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
 • flyer26 02.02.2013. 22:17
 • Da, hardverski je Rover puno slabiji, ali to itekako nadoknađuje softverom.
  Naime, optimizacija koda je veoma važan segment u funkcionalnosti računalnih programa, a jedan standardan kod običnog operativnog sustava kakav koristi današnji smartphone ne može biti niti do koljena jednom visokooptimiziranom kodu operativnog sustava i programa koje koristi Rover.
  Ukratko, Rover ima toliko sređen program da i sa puno manje procesorske snage može odrađivati daleko naprednije i kompliciranije zadatke nego bilo koji smartphone, PC ili Mac jer ti konvecionalni uređaji zapravo preko 99% funkcija pri rješavanju zadatka niti nebi trebali izvoditi kada bi im kod bio visokooptimiziran... (ima više o tome ovdje: http://www.24sata.hr/internet/koliko-linija-koda-je-potrebno-napisati-da-bi-dosli-na-mars-279499 )
 • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)