bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Jaje koje vrijedi milijune
‹ Fun novosti

Jaje koje vrijedi milijune 20.03.

Neimenovani američki trgovac starim željezom kupio je zlatno jaje za 13.000 dolara. Godinama je jaje stajalo na polici sve dok naš junak nije 'sguglao' ime ugravirano na jaje. Ispostavilo se da u rukama drži jedno od izgubljenih Fabergovih jaja

'Američki skupljači', 'Skladišni ratovi' i slični 'reality' dokumentarci, bazirani su na stvarnim ljudima i stvarnim poslovima. Amerikom lutaju na tisuće trgovaca antikvitetima, starim stvarima i metalnim otpadom, a svi oni sanjaju kako će jednog dana pronaći blago koje će ih učiniti bogatima Ovaj se san ispunio anonimnom trgovcu starim željezom s američkog Srednjeg zapada.

Naš je junak prije nekoliko godina zapazio zlatno jaje i kupio ga za 12.000 dolara, namjeravajući ga prodati nekoj talionici. No, nitko nije htio platiti toliko za neobično jaje koje je naredne godine provelo na polici u kuhinji nesretnog kupca. Sve do jedne večeri 2012. godine kad je kupac u Google ukucao riječi 'jaje' i 'Vacheron Constantin' – ime koje je bilo ugravirano na satu unutar jajeta.

Internetska potraga dovela ga je do ovog članka iz 2011. godine u kojem se opisuje izgubljeno Fabergeovo jaje - jedno od 50 jaja koje je slavni ruski draguljar načinio krajem 19. stoljeća za rusku carsku obitelj. Sovjeti su jaje prodali 1922. u sklopu programa 'blago u traktore' i otad mu se izgubio svaki trag.

Junak naše priče potom je kontaktirao stručnjaka za Fabergea, Kierana McCarthyja, čije se ime spominjalo u tekstu o izgubljenom jajetu. McCarthy ga je pozvao u London, trgovac se odazvao i prvi put u životu doputovao u Europu. 'Donio je fotografije jajeta i čim sam ih vidio znao sam da je to to. Ostao sam zapanjen – bilo je to kao kad Indiana Jones pronađe Zavjetni kovčeg', prisjeća se McCarthy.

Ekspert i trgovac sjeli su na avion i otputovali u Ameriku kako bi McCarthy jaje vidio uživo. 'Bila je to skromna kuća, pored autoputa i prodavaonice krafni. Jaje je stajalo na sudoperu, tik do nekih mafina', priča McCarthy i nastavlja, 'Pregledao sam jaje i obavijestio trgovca kako ima pravog Fabergea. Čovjek se doslovno onesvijestio. Pao je na pod od zapanjenosti'.

Tvrtka za koju McCarthy rad, draguljarnica Wartski, ubrzo je otkupila jaje od pronalazača koji želi ostati anoniman. Unatoč stečenom bogatstvu (jaje se procjenjuje na 20 milijuna funti), on i dalje živi skromno. Preselio je u nešto veću kuću u istom susjedstvu, te kupio novi kamionet – jedini luksuz koji si je priuštio.

Jaje je sad u rukama privatnog vlasnika koji će ga izložiti od 14. do 17. travnja u Londonu. Inače, od 50 Fabergovh jaja, još ih se sedam smatra izgubljenima.

Izvor

Posljednja izmjena: 20.03.2014.