bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Kad si sretan ti napiši sretan tvit, hu-ra!
‹ Fun novosti

Kad si sretan ti napiši sretan tvit, hu-ra! 26.11.

Znanstvenici svako malo otkriju nešto, a mi svako malo to nešto podijelimo s tobom. Danas nam je čast pokazati ti što je otkrio računalni znanstvenik koji tvrdi da dobro raspoloženje možeš širiti ne samo osmijehom i zagrljajima, već i preko Twittera

Emilio Ferrara s prestižnog sveučilišta Berkeley objavio je u jednako prestižnom online znanstvenom žurnalu PLOS ONE rezultate svog istraživanja pod nazivom 'Mjerenje emocionalne zaraze na društvenim mrežama'.

Da te na gnjavimo s detaljima, istraživanje pokazuje kako se emocije mogu prenositi putem Twittera te da ton naših tvitova može utjecati na raspoloženje svih onih koji nas prate na Twitteru.

Frazu 'emocionalna zaraza', koju Ferrara koristi u svojim istraživanju, upotrijebili su u Facebooku prilikom sličnog istraživanja o kojem smo pisali.

No, Ferrara nije čačkao po tvitovima korisnika već je analizirao postojeće, javno dostupne podatke kako bi došao do istih saznanja - da, tvoje se raspoloženje može očitati na porukama koje ostavljaš po društvenim mrežama i to raspoloženje je 'zarazno'.

Ferrara i njegove kolege pomoću računalnog algoritma analizirali su tvitove više od 3.800 korisnika Twittera klasificirajući ih kao pozitivne, negativne ili neutralne. Potom su te tvitove uspoređivali s tvitovima koji su se pojavili na feedu tih osoba, u razdoblju od 60 minuta prije, kako bi utvrdili postoji li poveznica.

'Ono što tvitaš i dijeliš na društvenim mrežama znači nešto. Često ne samo što se izražavaš, već pritom utječeš na osobe koje te prate na društvenim mrežama', kaže Ferrara.

Na kraju objavljenog istraživanja znanstvenici su zaključili slijedeće: 'Sreća ovisi o sreći ljudi s kojima smo povezani. Ovo otkriće dodatno opravdava stav koji sreću, baš poput zdravlja, promatra kao društveni fenomen'.

Upamti to i dobro razmisli prije nego sljedeći put na Twitteru ili Fejsu kreneš kukati, pljuvati po nekom, jadati se i širiti loše vibracije. Nemoj, može? :)

Izvor

Posljednja izmjena: 26.11.2015.
Možda će te zanimati i: