bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Karta vjetrova
‹ Fun novosti

Karta vjetrova 27.09.

Priroda često zna stvoriti najljepša umjetnička djela, a mnoga od njih ne vidimo ili ne primjećujemo. Jedno takvo djelo svakodnevno iscrtava vjetar svud oko nas. Dva lumena iz Goglea dala su si truda i mapirala vjetar nad SAD-om. Rezultat je čarobna karta vjetrova

Prošle su godine Fernanda Viégas i Martin Wattenberg iz Googlea proveli tjedne i tjedne vizualizirajući smjer i snagu vjetra iznad Sjedinjenih Američkih Država. Napravili su interaktivnu kartu na kojoj bijele linije predstavljaju smjer, a njihova debljina označava jačinu vjetra. 'Uzorci koje smo dobili su prekrasni, ali su isto tako nestalni', objašnjavaju Fernanda i Martin.

Zbog nepostojane prirode vjetre, karta se mijenja nekoliko puta dnevno pa prekrasni uzorci koje iscrtava vjetar nepovratno nestaju iz sata u sat. Kako bi sačuvali najljepše uzorke Google Big Picture istraživački tim, čiji su članovi Fernanda i Martin, udružio je snage s Rebeccom Malamud iz dizajnerskog studija Point B. 'Želimo sačuvati tu ljepotu', objašnjava dvojac.

Rebecca Malamud kaže kako izrada print verzija karti vjetrova nije bila nimalo lak posao: 'Nisu svi dani isti i više puta dnevno smo 'hvatali' podatke kako bi pronašli one najinteresantnije'. Podaci za interaktivni kartu dolaze iz američkog Državnog meteorološkog zavoda, a ažuriraju se svakih sat vremena.  

Interaktivna karte vjetrova trenutno se nalazi u njujorškoj MoMA-i kao dio izložbe primijenjenog dizajna, a različite print verzije mogu se naručiti putem interneta. Jedna od verzija pokazuje uragan Sandy, a moguće je naručiti kartu za pojedini dan i vrijeme. Mnogi traže karte tornada i tropskih oluja, a neki čak naručuju karte vjetrova unaprijed, za dan svog vjenčanja.

Cijena je od 75 do nemalih 450 dolara, ali ovako nešto kupuje se kako bi godinama visjelo na zidu i ukrašavalo životni prostor. Još da postoji karta vjetrova Hrvatske…

Izvor

Posljednja izmjena: 27.09.2013.
Možda će te zanimati i: