bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Kickstarter za Teslu
‹ Fun novosti

Kickstarter za Teslu 05.06.

Nikola Tesla slavna je ličnost, ali mnogi, pogotovo Ameri, još uvijek ne znaju tko je i što je točno bio naš zemljak. Neki pak, poput Dorriana Portera, postanu toliko opsjednuti Teslom da mu odluče podići spomenik u prirodnoj veličini

Silicijska dolina desetljećima privlači lumene, geekove, nerdove, a ponekad i čudake. Neki ostvare svoj san i obogate se, ali većina nastavlja raditi i, uglavnom, dobro zarađivati. U red onih bogatih spada i Dorrian Porter. Ovaj 40-godišnji Kanađanin iza sebe već ima dva uspješna startupa i dovoljno novca da se počne baviti ostvarivanjem neispunjenih snova.

Jedan od tih snova je i izgradnja spomenika Nikoli Tesli, u Palo Altu, na granici između San Francisca i Silicijske doline. Naravno, kao svaki pravi poduzetnik, i Porter uvijek gleda kako da, ako već ne može zaraditi, onda bar uštedi neku lovu. Umjesto da sam financira projekt, on je pokrenuo Kickstarter kampanju kako bi prikupio 123.000 dolara potrebnih za postavljanje Tesle na ulice Palo Alta. Kampanja je ovaj tjedan uspješno okončana, a Porter je na kraju prikupio 127.260 zelenih novčanica od ukupno 722 sponzora. Više nego dovoljno.

Teslin kip izradit će se u bronci i bit će visok 188 centimetara, što je znatno manje od 199 cm, koliko je Tesla uistinu bio visok. Skulptura se izrađuje prema poznatoj fotografiji na kojoj Tesla drži upaljenu bežičnu žarulju. Brončana žarulja neće svijetliti, ali će u skulpturu biti ugrađen Wi-Fi hotspot, a tu je i obavezna vremenska kapsula koja će se otvoriti na 100. obljetnicu smrti genijalnog znanstvenika iz Like – 7. siječnja 2043.

Eto, ako te za godinu-dvije put nanese u Palo Alto, potraži Nikolu, pozdravi ga i iskoristi taj Wi-Fi hotspot da nam pošalješ par fotki. 

Izvor

Posljednja izmjena: 05.06.2013.
Možda će te zanimati i: