bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Kitovi pobjegli iz ledene zamke
‹ Fun novosti

Kitovi pobjegli iz ledene zamke 11.01.

Svi svjetski mediji jučer su izvještavali o jatu kitova zarobljenih u ledu Hudsonovog zaljeva. Iz Kanade danas stižu puno bolje vijesti. Kitovi su pronašli izlaz iz ledene klopke, ali još uvijek nisu na sigurnom

Sve toplije arktičke vode, uzrokovane promjenom klime, glavni su razlog zbog kojeg je jato od 11 kitova ubojica ostalo zarobljeno u zaleđenom moru nedaleko eskimskog sela Inukjuak, u Hudsonovom zaljevu. Naime, površina je mora u ovom zaljevu inače zaleđena tijekom zime, ali zadnjih godina sve je više pukotina u ledenom pokrivaču. U jednu takvu pukotinu početkom je tjedna uplivalo jato kitova u potrazi za hranom, ali vjetar i morske struje ubrzo su zatvorili ledeni obruč oko izgubljenih životinja.

Na svu sreću, jučer su vjetar i struje bili naklonjeni kitovima. Pojavio se prolaz prema nezaleđenom djelu zaljeva i kitovi su otplivali u slobodu. Lance Barret - Lennard kaže da će kitovi ubojice sve češće zalaziti u arktičke vode, pogotovo Hudsonov zaljev: 'Zadnjih godina stalno viđamo orke u ovom području', objašnjava ovaj stručnjak za morske sisavce iz Istraživačkog centra i akvarija u Vancouveru.

Stanovnici Inukjuaka javljali su kako kitovima prijeti smrtna opasnost, jer se pukotina kroz koju su izranjali po zrak smanjivala iz sata u sat. Inače, ovo eskimsko selo na sjeveroistočnoj obali drugog najvećeg zaljeva na svijetu s ostatkom Kanade povezano je samo vodenim i zračnim putem. No, ubrzo su iz Inukjuaka stigle bolje vijesti prema kojima su kitovi izbjegli smrt i otplivali u slobodu.

Barret - Lennard kaže kako su zarobljeni kitovi mogli preživjeti nekoliko tjedana, u slučaju da je rupa za disanje ostala otvorena. Naglašava kako kitovi-ubojice rijetko ostaju zarobljeni u ledu, jer su po prirodi vrlo oprezne životinje. No, sad su stigli u nepoznate vode u potrazi za hranom i ne snalaze se najbolje u novom okruženju. 'Sporo se privikavaju i iskorištavaju nove prilike', kaže Barret - Lennard i dodaje, 'Kad god se nešto promijeni treba im vremena da se naviknu, pa čak i na takve jednostavne stvari poput promjene ishrane'. Kitovi-ubojice u Hudsonovom zaljevu uglavnom love svoje manje srodnike, beluga kitove.

No, iako su kitovi pobjegli iz ledenih okova, još uvijek su u opasnosti. Ledene sante pomjerane vodenim strujama i vjetrom ponovno bi mogle stvoriti klopku za izgubljene životinje. Stanovnici Inukjuaka iznajmili su maleni zrakoplov koji bi trebao pronaći kitove i pratiti njihovo kretanje. 'Zabrinuti smo za njih i zato smo unajmili zrakoplov da ih prati', kaže jedan od stanovnika ovog sela od 1.800 stanovnika, spremnih iz svog džepa platiti troškove spašavanja veličanstvenih morskih sisavaca.

Posljednja izmjena: 11.01.2013.
Možda će te zanimati i: