bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Kuće su od medenjaka, a prozori...
‹ Fun novosti

Kuće su od medenjaka, a prozori... 10.12.

Svaki dan sve smo bliže Božiću i božićnim radostima. Za nekog je najveća radost božićno obiteljsko druženje, za nekog odmor, za nekog puna trpeza, a za nas su to kolači. Čokoladni, s kokosom, čajni, pite, složenci, kuće od medenjaka... mljac!

Kuhari su prilični tradicionalisti. Gadgeti i tehnologija teško se probijaju među kuhače i lonce, što je sasvim razumljivo. Kuharstvo je zanat, ali ujedno i umjetnost, a za vrhunskog zanatliju i pravog umjetnika potrebni su talent i naporan rad, a ne gadgeti i visoka tehnologija.

No, tko kaže da u skoroj budućnosti u kuhinji umjesto noževa nećemo baratati laserima? Inženjer Johan von Konow napravio je prvi korak prema kuhinji iz 'Zvjezdanih ratova' u kojoj ćemo svi izgledati poput Jedija mašući laserskim noževima. Laserski noževi još uvijek ne postoje, ali postoje strojevi za lasersko graviranje. Božić je pred vratima i Johan je odlučio svoju impresivnu radionicu iskoristiti kako bi pomogao u pripremi blagdanskih slastica.

Prvo je u CAD programu dizajnirao 3D model kuće uz pomoć svoje supruge. Zatim je isprintao nacrt na, pazi sad, listovima pečenog tijesta za medenjake. Potom je laserom snage 50 Watta precizno izrezao tijesto te zarezao mjesta gdje će kasnije dodati glazuru. Nažalost, laser je zagorio tijesto na rubovima prilikom rezanja pa ova kuća nije pretjerano jestiva. Johan je gotovu konstrukciju dodatno učvrstio tijestom za lazanje a dodao je i nešto ljepila. Ok, sad definitivno nije jestivo.

Šteta, izgleda sjajno i rado bi provjerili kakvog je okusa taj mali dimnjak na ovoj preslatkoj kući od medenjaka. Samo jedan griz...

Btw, 'recept' za kuću od medenjaka možeš pronaći ovdje.

Posljednja izmjena: 10.12.2012.
Možda će te zanimati i: