bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Kukacitis interniteus
‹ Fun novosti

Kukacitis interniteus 13.08.

Nije nikakvo čudo kada netko otkrije novu životinjsku vrstu, ali kada do sada neviđenu životinju netko pronađe na internetu... Upravo to je pošlo za rukom američkom entomologu koji je novu vrstu kukca otkrio na - nećeš vjerovati - Flickru

Procjenjuje se da je majčica Zemlja dom za nekih 8,1 milijuna životinjskih i biljnih vrsta. Otkrili smo 'samo' 1,2 milijuna vrsta što znači da nam preostaje pronaći nekih sedam milijuna različitih predstavnika biljnog i životinjskog svijeta.

U pravilu, nove vrste pronalaze se na ekspedicijama po raznim svjetskim zabitima ili na sveučilištima, na kojima se predaje entomologija (znanost o kukcima). Entomolozi često poštom dobivaju primjerke kukaca, od kojih su mnogi nepoznati. No, Shaun Winterton, entomolog iz Kalifornije, novu vrstu kukca nije pronašao u prašumi, niti u poštanskom paketu, već na internetu!?

Shaun je u svibnju 2011. godine pregledavao slike kukaca na internetu kada je primijetio neobičnu zlatooku, kukca iz reda mrežokrilaca. Uglavnom, zlatooke su u pravilu zelene s prozirnim krilima, ali ova je na krilima imala neobične crne šare.

Ne budi lijen, naš entomolog je pronašao autora fotografija nepoznatog kukca. Guek Hock Ping uslikao je zlatooku u Maleziji, planinareći teško pristupačnim planinama, i fotografije postavio na Flickr. Nažalost, nije uhvatio kukca, a bez živog ili mrtvog primjerka znanost ne priznaje novu vrstu. Winterton je bio razočaran nedostatkom dokaza, ali nije mogao učiniti ništa po tom pitanju.

No, Guek nije zaboravio misterioznu zlatooku. Godinu dana kasnije vratio se u džunglu i pronašao kukca. Uhvatio ga je i kontaktirao Wintertona koji mu je preporučio da zlatooku pošalje u London, entomologu Steveu Brooksu iz londonskog Nacionalnog prirodoslovnog muzeja. Brooks je potvrdio da je riječ o novoj vrsti koja je dobila ime Semachrysa jade.

Kukac je klasificiran, a Winterton, Guek i Brooks napisali su zajednički znanstveni rad o pronalasku zlatooke koristeći Google Docs. Tri čovjeka s tri različita kontinenta, koji se nikada nisu sreli uživo, uz pomoć interneta proširili su naše znanje i otkrili novu životinjsku vrstu.

I onda neka netko kaže da je surfanje netom gubljenje vremena.

Posljednja izmjena: 13.08.2012.