bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Lažeš, Fejsbuče
‹ Fun novosti

Lažeš, Fejsbuče 20.01.

Sjećaš se kad si na Fejsu pročitao kako je Obama vanzemaljac? A ono kad je otkriven grob faraona Lolkenhotepa u Albaniji? Svako malo na Fejsu osvane neki clickbait koji lažima nastoji doći do publike. E, pa neće dugo

Hrpetina laži s kojima nas često zasipaju s društvenih mreža izgleda da je napokon dojadila i samom Zuckenbergu. Kako drugačije objasnitinovu opciju na Facebooku koja će nam uskoro omogućiti da označujemo lažne vijesti ili hoaxove?

Odabereš li sakriti neku vijest na Facebooku, moći ćeš je označiti kao hoax, baš kao što danas označavamo pornografski ili nasilan sadržaj.

Što više korisnika neku objavu označi kao hoax, ona će se sve manje i manje pojavljivati na feedu. Facebook zasad ne planira brisati objave koje prikupe na stotine i tisuća hoax oznaka, ali one najgore će dobiti upozorenje u kojem piše 'Mnogi korisnici Facebooka prijavili su da ova priča sadrži lažne informacije'.

Naravno, ovakvo redigiranje sigurno će uroditi lažnim prijavama, pogotovo ako ne voliš neki medij. No, u Facebooku tvrde da stvar šljaka. 'Priče koja uključuje prevare ili dezinformacije u pravilu se prijavljuju dva i po puta više od pravih vijesti', objašnjava Erich Owens iz Facebooka.

Sve veći utjecaj Facebooka doveo je do pojave 'clickbait farmi' koje ne prezaju ni od čega kako bi navukle korisnike da kliknu na njihov link u feedu i tako im donesu pokoji cent zarade od oglašavanja.

Sličan problem imao je Google prije nekoliko godina sa svojom tražilicom, ali uspjeli su popraviti stvari novim algoritmima koje ne dozvoljavaju toliku manipulaciju rezultatima.

Facebok je odabrao drugačiji pristup od Googlea, a na nama, korisnicima, je da pomognemo očistiti žito od kukolja, bar na vlastitom Fejs feedu.

Izvor

Posljednja izmjena: 21.01.2015.
Možda će te zanimati i: