bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Let iznad virtualnog grada
‹ Fun novosti

Let iznad virtualnog grada 15.03.

Online servisi poput Google Mapsa ili Street Viewa omogućuju nam da istražimo daleke gradove i posjetimo mjesta o kojima smo sanjali bez da ustanemo iz stolice. Filmaš Paul Wex otišao je korak dalje i vinuo se u nebo uz pomoć Nokia 3D karti

Nemamo para za otići u New York ili Sydney, ali uvijek možemo sjesti za komp i uz pomoć Street Viewa prošetati ulicama tih gradova. No, zašto šetati kad možeš letjeti? Filmaš Paul Wex u svom videu 'Wide Web World' vodi gledatelje na panoramske letove iznad svjetskih metropola. U dvije i po minute Paul prikazuje New York, Toronto, Chicago, Los Angeles, Boston, San Francisco, Miami, London, Beč, Berlin, Sydney i Melbourne.

Ništa posebno, reći ćeš, kao da je problem snimiti grad iz aviona. No, fora je u tome što Paul nije koristio niti avion, niti pravu kameru već Here.com, Nokijin servis s 3D kartama dostupnim svima. Paul je metodično 'hvatao' screenshote iz različitih uglova i zatim ih procesirao te dodao specijalne efekte.

Naravno, ovakva tehnika nije ni do koljena pravoj filmskoj kameri i neboderi izgledaju pomalo čudno, ali zastani na trenutak i pomisli što nas čeka u bliskoj budućnosti. Danas Street View, a sutra prava, real-time virtualna šetnja ulicama bilo kojeg grada na svijetu. Ustvari, zašto bi šetali kad možemo letjeti, kao što nam je to pokazao Paul. :)

Posljednja izmjena: 15.03.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • malabiljka 15.03.2013. 11:13
  • Budućnost nam se smiješi: sjedit ćemo doma i iz fotelje ići na virtualnu šetnju, jesti koncentriranu hranu, udisati zrak s mirisom ljetovališta, družiti se s hologramskim prijateljima. A ma isto je slađe izać iz kuće, navuć šlape na noge i laganini put plaže, ili kakve livade, gradit kule, brat maslačke, bacat frizbi psu ili djevojci da ga love zubima :-)
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)