bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Lovci na oluje iz Dubrovnika
‹ Fun novosti

Lovci na oluje iz Dubrovnika 25.02.

Znaš one serije i filmove o ekipi koja juri poljima američkog Srednjeg Zapada, pokušavajući uloviti tornada? Jednako hrabra ekipa postoji i kod nas – u Dubrovniku. Momci s juga Hrvatske već godinama 'love' i snimaju oluje. Postavili smo im par pitanja…

Mnogi od nas odrasli su na večernjem ritualu koji se sastojao od dnevnika, sporta i vremenske prognoze. Klinci kao klinci, politika i sport nas nisu previše zanimali, ali smo zato bili, i ostali, opčinjeni kartama Hrvatske nad kojima su vedrili i oblačili Milan Sijerković, Ivan Čačić te ostali meteorolozi i meteorologinje. Godine su prolazile, odrasli smo i fascinaciju vremenskom prognozom zamijenili smo nekim drugim zanimacijama.

No, kod nekih je ova fascinacija prerasla u ljubav prema meteorologiji i prirodi. Daniel Pavinović, Boris Bašić i Hrvoje Batinić iz Dubrovnika dječačku opčinjenost meteorologijom, nadopunili su ljubavlju prema meteofotografiji i već godinama svaki slobodni trenutak provode pokušavajući uhvatiti čarobne trenutke igre atmosfere, sunca i mora.

Okupili su se zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, a njihova Fejs stranica ima skoro 6.000 lajkera. Svakodnevno objavljuju svoju interpretaciju vremenske prognoze te mnoštvo nevjerojatnih fotografija.

Kontaktirali smo ih i zamolili da nam odgovore na par pitanja. Evo što Daniel i Boris kažu o počecima, sadašnjosti i planovima za budućnost:

Kako je počela Storm Chasers priča?
Boris: Storm chasers Dubrovnik grupa je nastala spontanim okupljanjem nas par zaljubljenika u meteorologiju i meteofotografiju s ciljem da efikasnije i sirim masama pristupačnije predstavimo svoje meteofotografije.
Daniel: Internet i društvene mreže pripomogli su da se međusobno pronađu ljudi sa sličnim interesima. Uvijek sam proučavao meteorologiju i fotografirao meteorološke motive, no bio sam u tome sam. Nisam znao nikoga koga zanimaju takve stvari. Preko online galerija sam upoznao i Borisa i Hrvoja, a zatim smo pokrenuli i SCD.

Zašto meteo, a ne, recimo, stolni tenis ili kukičanje?
Boris: Zašto meteo? Hm… pa zato jer ne znam igrati stolni tenis niti znam kukičati, ali zato skačem iz kuće na svaki znak nevremena 
Daniel: Pa, jednostavno zato što me to, za razliku od stolnog tenisa ili kukičanja, zanima :) 

Kakvu opremu koristite? Fotkate li s mobitelima?
Boris: Zna se i mobitelom posnimiti nešto u iznimnim situacijama kada se zateknem bez aparata, ali u 90 % slučajeva koristim DSLR i niz objektiva te stativ
Daniel: Koristim DSLR s nekoliko objektiva, par filtera, stativ i još pokoju sitnicu. :) Mobitel vrlo rijetko.

Padaju li djevojke na vremensku prognozu?
Boris: Hehe, najčešće dobijem čudan pogled kada kažem da izlazim vani po najžešćem nevremenu ili da 'visim' s neke litice po jakome jugu slikavajući olujne valove. No, najviše oduševimo kada izdamo, za nas, najgori scenarij – 'toplo i stabilno do daljnjega'.
Daniel: A ovisi sve kakva je bila prognoza, je li bila dobra, haha.

Par brzinskih: Vakula ili Sijerković? Stratocumulus ili cumulonibus? Android ili iOS?
Boris: Vakula, cumulonimbus - svaki put,  Android.
Daniel: Sijerković, cumulonimbus, Android.

Planovi za budućnost Storm Chasersa?
Boris: Planovi su ambiciozni… Postoji ideja o putovanju u SAD u lov na tornada... Skupljamo sponzore, pa evo… nudimo se, hehe.
Radimo na promociji meteorologije u Dubrovniku i okolici,imamo namjeru dovesti europski program detekcije munja blitzortung u Dubrovnik. Svašta nešto lijepoga zamišljamo u budućnosti.
Daniel: Osnovat ćemo udrugu, izraditi web stranice, postaviti još neke postaje po Dubrovniku, uključiti se u blitzortung, ima toga :)    

I na kraju, obavezno lajkaj dubrovačke 'lovce na oluje' na njihovoj Facebook stranici, provjeri na stotine vrhunskih fotografija koje su dečki godinama snimali i slobodno ih kontaktiraj ukoliko i tebe 'zasvrbi' da istrčiš van s foto-aparatom čim začuješ grmljavinu.                                                                                                                   

Posljednja izmjena: 25.02.2014.
Možda će te zanimati i: